Rukola (Eruca sativa L.) je manje poznato lisnato povrće. Kod nas se poslednjih godina sve više koristi za pripremanje ukusnih i pikantnih salata. Jednogodišnja je zeljasta biljka. Za ishranu koristimo listove koji su vrlo aromatični i imaju gorak ukus.
Spada u grupu lekovitog povrća i stimulativno deluje na želudac i creva. Listovi sadrže vitamin C (100 do 200 mg/100g), mineralne materije i vlakna. Nema velikih zahteva u odnosu na zemljišta i otporna je na niske temperature. Dobro podnosi sušu i osunčane terene, a može se gajiti i na vetrovitim terenima. Zato se može proizvoditi tokom cele godine.
Može se sejati od februara do septembra u više navrata uz razmak redova 15 – 30 cm, a proređuje se na 5- 10 cm biljka od biljke. Dubina setve je oko 1 cm.
Potrebno je izbeći lako peskovita i srednje teška zemljišta, a odgovaraju joj zemljišta pH 6-6,5. Potrebno je predsetveno đubrenje sa 60-80 kg/ha azota, 60-80 kg/ha fosfora i 100-120 kg/ha kalijuma. Ovo bi trebalo obaviti čim zemljište bude spremno za obradu u proleće ili, još bolje, priprema zemljišta u jesen
Međuredni razmak je od 20 do 30 cm, a u redu 3 do 5 cm na dubini od oko 1 cm. Za jedan hektar potrebno je do 2 kilograma semena.Nega useva se sastoji od međuredne obrade i navodnjavanja. Ne trpi veće štete od bolesti i štetočina.Listovi se mogu brati nakon 40 dana od setve, kada je rozeta lepo formirana.
Berba počinje mesec i po do dva nakon setve, a čupaju se lisne rozete. Nakon toga na istim mestima rukola nastavlja da raste i posle nekog vremena se opet bere.
Rukola se koristi za pripremu salata, a naseckani listovi su ukusan začin. U većini slučajeva se meša sa drugim povrćem, pa salati daje specifičnu aromu. Može se i obariti ili blanširati, ali tada gubi gorčinu. Seme rukole se koristi kao začin za pripremu senfa.
Ovo povrće sadrži visok nivo folne kiseline i antioksidanasa, poput vitamina C, A, i K pa je biljka rukola poznata i kao veoma uspešan borac protiv slobodnih radikala. Svi ovi vitamini blagotvorno utiču na poboljšanje stanja naših zuba, očiju, pluća, kao i stanja kostiju. Rukola salata je prepuna vlakana, koji potpomažu probavu i ubrzavaju metabolizam. Izaziva osećaj sitosti, i umanjuje želju za slatkom i masnom hranom koji nam organizam traži.