Mala riznica zdravlja

Rukola je samonikla mediteranska biljka iz porodice kupusnjača, u poslednje vreme je stekla veliku popularnost kod nas kao hranljiva i lekovit biljka. Bogata je vitaminima A, K, C, folatima, kalcijuma, gvožđa, kalijuma, magnezijuma, ima veliku gustinu hranljivih materija. Sadrži antioksidanse, pa tako pomaže u jačanju funkcija mozga, poboljšanju metabolizama i jačanju imunološkog sistema, suzbija patogene mikroorganizme.
Rukola se može gajiti cele godine od ranog proleća do kasne jeseni, a u zatvorenom prostoru i u toku zime, seje se suksesivno brzo pristiže za berbu za 40 dana. Dobro uspeva na svetlu, ali je tolerantna na hlad. Kada su visoke temperature potrebno je napraviti senku jer će listovi imati loš ukus. Otporna je na mraz i voli hladno vreme. Najbolje uspeva na peskovitom zemljištu koje zadržava vlagu i gde je Ph neutralan. Ima veće potrebe za kalijumom potrebno je oko 100-120kg/ha K, 60-80kg/ha N i 60-80-kg/ha P.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Đubrenje je potrebno obaviti najmanje tri nedelje pre setve kako bi imalo dovoljno vremena da se raspadne. Dobre su joj predkulture paradajz, krompir i bundeva.
Rukola ima sitno seme, proizvodi se direktnom setvom tako da je neophodno da predsetvena priprema zemljišta bude kvalitetna. Setva se može obavljati u redove, a može se sejati na celoj površini. Dubina setve je od 0.6 do 1cm, ako se seje u redove razmak može biti od 15-30cm, a između biljaka u redu 5-10cm. Rukola je zahtevna prema vodi. Za 1ha potrebno je 1.5 do 2 kg semena..
Nega rukole se sastoji od uništavanja korova i navodnjavanja. Ukoliko nema dovoljno vlage može doći do prevremenog cvetanja pa lišće postaje gorko.
Berba se obavlja rezanjem listova. Listovi se režu na dnu a manji na vrhu se ostavljaju da se razviju. Dužina listova može biti do 20cm. Prinos lista rukole može biti od 20 do 25t/ha.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.04.2024.

Poljoprivredno Gazdinstvo Đukić – primer dobre prakse

17.04.2024.

Stigle prve jagode a koja je cena

19.03.2024.

Prvi mladi krompir iz Leskovca

14.02.2024.

Sutra čuvena kačarevačka „Slaninijada“

31.01.2024.

Porasla potražnja za ovim povrćem

18.01.2024.

BIZNIS SA PEČURKAMA VREDAN MILIJARDU DOLARA

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca