Rizici u proizvodnji kruške i sortiment

Prema podacima prof. dr Zorana Keserovića, ukupne površine pod kruškom su u 2012. godini bile 7.343 ha. U strukturi voćarstva Srbije kruška u poslednje četiri godine ima proizvodnju od  69.000 tona što Srbiju stavlja na deseto mesto u Evropi. Prosečan prinos je oko 7.49 t/ha.

U Srbiji su smanjene površina kruške ali i prinosi  pod zasadima  pre svega zbog osetljivosti na neke parazite poput kruškine buve i bakteriozne plamenjače. Značajan uticaj profesor Keserović smatra da imaju i izmrzavanje pupoljaka od niskih zimskih  temperatura i cvetova i zametnutih plodića od kasnih prolećnih mrazeva, a takođe veliki značaj i pogrešan izbor podloge za odgovarajući tip zemljišta.

Pored ovih faktora koje smo pomenuli, posebno su značajni za kvalitet ploda nagle promena temperatura u zimskom periodu, visoke letnje temperature, nedostatak padavina i pojava površinskih voda.

 

 

Zemlja porekla: Prozvodnja kruške u svetu u tonama
Kina 15.231.858
SAD 738.085
Italija 736.646
Argentina 704.200
Španija 473.400
Indija 382.000
Turska 380.003
Južnoafrička rep. 368.495
Koreja 307.820
Belgija 307.270

 

 

Ilustracija: zelen plod kruške
Ilustracija: zelen plod kruške

 

 

 

 

 

Zanimljive sorte za proizvodnju i značaj u EU:

Konferans (Conference)
Fetelova (Abate Fetel)
Vilijamovka (William BC)
Roha (Rocha)
Društvenka (Doyenne du Comice)
Gijotka (Guyot)
Košija (Coscia-Ercollini)
Blankila (Blanquilla)
Kajzer (Kaiser)
Krasanka (Passacrassana)
Durondo (Durandeau)

 

Prilikom izbora sorti kod kruške mora se voditi računa o odnosima osnovne sorte i sorti oprašivača.  Najaktivniji prenosnik polena voćaka je medonosna pčela. U znatno manjem obimu ovu ulogu obavljaju drugi insekti (solitarne pčele, bumbar, muve, tvrdokrilci i sl.). Prema mnogim ispitivanjima u oprašivanju voćaka pčele učestvuju sa 75-90%, a ostatak se odnosi na druge insekte.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca