Kako čuvati jagode posle berbe

Nakon obavljene berbe jagode brzina kojom se ovi plodovi transportuju, način njihovog čuvanja i mogućnosti plasmana znatno
utiče na stanje plodova, kao i na umanjenje kvaliteta, što će se direktno odraziti na zaradu u ovoj proizvodnji. Kamioni hladnjače, vagoni sa ugrađenim rashladnim sistemima i avionski kargo letovi koriste se za duže transporte – uglavnom izvoz. U tom slučaju plodovi se
prethodno rashlađuju na 3 °C, a za tim unose u transportna vozila gde je temperatuka oko nule.  Ukoliko bi se u ovakva vozila  unosili plodovi sa 20°C  toplota disanja koja se oslobađa pri toj temperaturi veća je od rashladnih kapaciteta uređaja na vozilu pa bi došlo i do povećanja temperature i ubrzanog kretanja i propadanja plodova.

Ilustracija: jagode
Ilustracija: jagode

U hladnjačama, pri optimalnim temperaturama od -0,5 do 0°C  i relativnoj vlažnosti 85-90% plodovi sorti mekanog mesa za potrošnju u svežem stanju mogu se čuvati 3-5 dana, plodovi sorti čvrstog mesa 8-10 dana, a za preradu i nešto duže. Po iznošenju iz komore plodove trebalo bi držati u posebnoj prostoriji na 6-8 °C najmanje 10 sati u istoj relativnoj vlazi, pa tek onda iznositi na tržište. U suprotnom doći će do jake kondenzacije vlage na površini ploda i ubrzanog kvarenja.

Mnogo je lakše i jednostavnije čuvati plodove jagode zamrznute na -18 do – 20 stepeni C godinu i više dana. Posle berbe plodovi se u odgovarajućoj ambalaži unose u predkomore za rashlađivanje, pa potom u tunele za smrzavanje ( na takozvano šokiranje).

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor