MEDVEĐA – DOMAĆINSKA KUĆA: Razvoj poljoprivrede i turizma

Grb opštine Medveđa, fotografija: Zastave i grbovi, Medveđa
Grb opštine Medveđa, fotografija: Zastave i grbovi, Medveđa

Internet portal “Domaćinska kuća“ realizuje projekat na teritoriji opštine Medveđa pod nazivom “Domaćinska kuća u Medveđi sa poljoprivrednicima i lokalnom samoupravom“. U okviru realizacije projekta danas smo razgovarali sa prvim čovekom opštine Medveđa, Nebojšom Arsićem.

Grb opštine Medveđa, fotografija: Zastave i grbovi, Medveđa
Grb opštine Medveđa, fotografija: Zastave i grbovi, Medveđa

Po rečima predsednika opštine Nebojše Arsića, u opštini Medveđa postoji oko 850 registrovanih poljoprivrednih gazdinstva i pretežno je zastupljeno voćarstvo i stočarstvo.

Za razvoj poljoprivrede u Medveđi – Opština izdvaja 10 miliona dinara.

Kako Arsić ističe, za lokalni program poljoprivrede postoji veliko interesovanje i sva opredeljena sredstva se troše namenski, dok za sredstva koja se dodeljuju preko Ministarstva tj. preko nacionalnih programa interesovanje je dosta slabije zbog uslova koji su propisani.

Naši sugrađani su obavešteni putem lokalnih i regionalnih medija, o svim merama koje preduzima opština Medveđa u razvoju poljoprivrede, kaže Arsić.

Pored poljoprivrede, Medveđa uporedo radi na razvoju turizma. Jedna od poznatijih destinacija je i Sijarinska banja.

Sijarinska Banja se nalazi na jugu Srbije, na obalama Golemobanjske reke i u podnožju planine Goljak, na nadmorskoj visini od 520m. Ona ima 26 izvora od kojih 18 imaju terapeutsku vrednost. Voda pojedinih izvora po svom hemijskom sastavu je različita i to alkalna, kisela, gvožđevita, sa temperaturom od 68-76 stepeni.

Lekovite vode Sijarinske banje imaju različitu primenu i koriste se za kupanje, piće i inhaliranje. One pomažu u lečenju hroničnih reumatskih oboljenja, kožnih oboljenja, stomačnih i bolesti žuči, oboljenja bubrega i mokraćnih puteva, anemiju i šećernu bolest, astmu i hronični bronhitis kao i razne oblike neuroze i stanja lakše psihičke i fizičke iscrpljenosti. Poseban kurizitet ove banje čine gejziri koji se ubrajaju u najatraktivnije turističke vrednosti Srbije. Na osnovu svega navedenog može se doći do zaključka da je Sijarinska Banja od neprocenjivogznačaja za naš kraj, kaže Arsić.

Pored svega, opština se ozbijno bavi i razvojem privrede. Arsić ističe da postoje investitori koji žele da ulažu u Medveđu.

U pregovorima smo sa nekolicinom investitora oko otvaranja novih radnih mesta koja će biti od velikog značaja za naše malo mesto i za naše sugrađane. Moja svakodnevna aktivnost bez obzira da li sam u Medveđi, Beogradu ili već negde u inostranstvu se ogleda u stvaranju boljih uslova za život i rad svih nas i mogu da kažem da se nijednog trenutka nisam štedeo kada su moji sugrađani i moje mesto u pitanju, kaže Arsić za portal “Domaćinska kuća“.


Ovaj medijski sadržaj sufinanisran je od strane opštine Medveđa. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Naziv projekta koji ralizuju “Domaćinska kuća u Medveđi sa poljoprivrednicima i lokalnom samoupravom“.