Najpoznatija zemlja na svetu po proizvodnji sireva je svakako Holandija. Holanđani su poznati i pod nadimkom ,,glave od sira“ koji su im još u srednjem veku nadenuli neprijatelji u borbi. Ovaj nadimak su dobili jer su farmeri iz severne Holandije na daleko bili prepoznatljivi po modlama za sir koje su nosili na svojim glavama umesto šlemova.
Polutvrdi sirevi nazivaju se još i sirevi sa niskim dogrevanjem gruša ili holandski tip sireva. Ime su dobili po gradovima iz kojih se izvoze još od 17. veka. Najpoznatiji su Gauda (gouda) koji se izrađuje od punomasnog mleka ispada u ekstra masni sir, što mu daje prijatan ukus i miris. Edam sir (edamer) se proizvodi od standardizovanog mleka sa najmanje 40% masti u suvoj materiji. Ima relativno tanku, glatku i zaštićenu koru.
Gotovo polovina proizvodnje sira u Holandiji odlazi na ovu vrstu sira. Gauda je srednje tvrd sir, sa 48% mlečne masti i blagog ukusa. Starenje pojačava ukus i čvrstoću sira. Gauda obično dolazi u kružnom obliku, u komadima težine 12 kg.
Sir nosi naziv po gradu Gauda na jugu Holandije, odakle potiče. Tokom srednjeg veka, određeni gravodi su imali ekskluzivna prava na merenje i prodaju sira, a Gauda je bila jedan od tih gradova. Farmeri i proizvođači sira bi doneli svoje koture sira kako bi ih izmerili u posebnim objektima. Zatim bi prodavali svoje sireve na trgu ispred gradske skupštine.
U Gaudi, ova tradicija se i dalje održava, svakog utorka u prepodnevnim satima, tokom letnjih meseci. Tada možete videti koture sira, obloženih voštanim ljuskama i naslagane na kaldrmu ispred skupštine grada.
Ako vas put nanese u Holandiju, nemojte otići a ne probati sir. Provereno dobar.