Cvet koji osvaja svojim bojama

Ilustracija: cvet ljutić, foto: https://plantsam.com
Ilustracija: cvet ljutić, foto: https://plantsam.com

Ranunculus je vrsta koja baštu krasi u proleće prekrasnim punim ili jednostrukim cvetovima. Spada u porodicu Ranunkulaceae, u koju spada još 50 rodova i nekoliko hiljada vrsta. Na spomen ranunkulusa neki će se odmah setiti malog žutog livadnog cveta.

U baštama se ipak uzgaja vrsta koju krase krupniji i raznobojniji cvetovi, Ranunculus asiaticus. Osim ove dve vrste u baštovanstvu se često koristi i vrsta Ranunculus aquaticus, vodena biljka koja se može uzgajati i u vrtnim jezercima. Prirodno stanište ove vrste proteže se od Grčke preko Turske pa sve do Irana. Ranunkulus naraste u visinu od 30 – 45cm, u širinu oko 20cm i u proleće formira rozete od zelenoplavih ovalnih urezanih listova.  Na vrhu dolazi jednostruki cvet nalik cvetu maka ili dupli koji je sličan cvetu božura. Cveta krajem proleća ili početkom leta,  u različitim bojama od bele preko žute i narandžaste do roze, crvene i purpurne. Ranunkulus se najlakše razmnožava pomoću lukovica, iako ga je moguće razmnožiti deljenjem, kao i semenom.

  • Ranunculus lingua, barski ljutić je sa petočlanim žutim cvetom obasut celo leto. Bokor dostiže visinu do 80 cm, a cvet ga nadvisuje do 100 cm. Može da živi u zabarenim delovima od 10 do 30 cm u vodi ili neposredno kraj nje.
  • http://www.artnit.net/f
    http://www.artnit.net/f

Lukovice se sade u jesen, kao i lukovice drugih geofita proletnje cvatnje. Kako bi biljka uspješno izrasla, osigurajte joj mjesto sa mnogo sunčeve svetlosti. Voli peskovito, dobro oceđeno tlo. U toplijim danima treba joj osigurati dosta vlage. Nakon cvatnje potrebno je odstraniti ocvale cvetove da ne bi trošila hranljive materije na stvaranje semena. Kada biljka požuti, vadi se iz zemlje, a gomolji se suše i spremaju za iduću sezonu. Ranunkulus se koristi za uređenje leja proletnje cvatnje. Lepo će izgledati zasađen uz rub staze kao i u posudama na terasi. Zbog duplih cvetova i dugačke cvetne stabljike koristi se kao rezano cveće za aranžiranje, i bukete.

Najčešće štetočine su lisne vaši, lisni mineri i grinje. ali se takode može javiti trips i bela leptirasta vaš. Glavne bolesti su uvenuće, Botrytis sp.i plamenjača, i sve mogu biti konrolisane preventivnim tretiranjem određenim fungicidima.

Egzotični buket cveća ranunkulusa simbolizuje blistav šarm. Bujna punoća njegovih raskošnih cvetova je najbolja alternativa za ruže u različitim svečanim prilikama. U jeziku cveća, buket ranunkulusa kaže: “Ja sam zaslepljen Vašim čarima.”