Spanać čisti telo, poboljšava krvnu sliku i krvne sudove, rad srca, pospešuje probavu i hrani naše telo. Za održavanje zdravlja kostiju, veoma su važni elementi koje spanać sadrži. Sadrži vitamin K1, kalcijum i magnezijum, koje ova namirnica sadrži u dovoljnim dnevnim količinama.
Za obolele od arteroskleroze i srčanih oboljenja, samo nekoliko namirnica može se porediti sa spanaćom po hranljivoj vrednosti; pre svega zato što je spanać izvanredan izvor vitamina C i vitamina A. To su važni antioksidanti koji funkcionišu tako što redukuju količinu slobodnih radikala u telu. Na primer, jedna činija skuvanog spanaća može vam obezbediti 295% dnevne potrebe za vitaminom A. Magnezijum sadržan u spanaću pomaže u prevenciji komplikacija koje se javljaju nakon dijabetesa. Redovna konzumacija spanaća stabilizuje šećer u krvi i sprečava njegove fluktuacije.
Spanać je potrebno očistiti, oprati i staviti u šerpu u kojoj želite da ga kuva. Dodajte malo vode, jedNu čašu od 1,5dl, a potom jednu kašičicu (kafenu kašičicu) soli.
Povremeno mešajte i kuvajte do 15 minuta, sve dok spanać ne postane taman.Kada se obari, potrebno je ostaviti da se ohladi, a nakon toga ga izvaditi iz šerpe i iseći ga na dasci za sečenje u sitne komade. U drugoj šerpi zagrejte ulje ili, ukoliko želite lepši ukus ili ne vodite stogog računa o ishrani, možete rastopiti puter, a potom dodati beli luk koji ste prethodno sitno iseckali. Potom, dodajte brašno, i sve to mešajte malo brže kako brašno i luk ne bi zagoreli. Zaprška treba da ima zlatastu boju, ali nikako ne sme biti tamnija.Potom, dodajte spanać u šerpu. Sve to izmešajte, a onda polako nalivajte mleko u šerpu do željene gustine ovog obroka. Ukoliko volite ređe spremljen spanać, dodajte više mleka, a ukoliko želite gušći, stavite manje mleka u šerpu za pripremu.
Spanać se ne podrgreva, nikada.