Nikodijevići, dugogodišnji dobitnici medalja

U Kopajkošari, selu na oko 13km od Svrljiga, nalazi se mini farma švrljiških ovaca Ivana Nikodijevića. Porodica Nikodijević ima 30 švrljiških ovaca domaće autohtone rase stvorene u Svrljigu. Ovčarstvom se bave već dvanaest godina, a oko 70% ukupnog stada namenjeno je za priplod. Kopajkošara se nalazi na desetak kilometara od Svrljiga i obiluje bogatim turističkim potencijalima. 

Smeštena tek nekoliko kilometara od Svrljiga, Kopajkošara na prvi pogled deluje usamljeno i odbačeno. No, tek kad se zaviri u njenu dušu, mogu se videti prirodne lepote koje su dodatno očuvali meštani što uprkos odumiranju sela i dalje vedro i nasmejano čekaju svakoga ko se slučajno ili namerno tu nađe.

Na teritoriji jugoistočne Srbije, svrljiška ovca veoma je cenjena. Ukoliko u vidu imamo da je na ovom području svrljiška ovca i stvorena, ovakav status i ne čudi. Gotovo da nema poljoprivrednog gazdinstva u svrljiškom kraju u kojem nema bar nekoliko grla svršljiške rase, ipak, izvan ovog područja uzgoj ove rase nije se značajnije širio.

Ishrana švrljiške ovce se zasniva na ispaši, a u zimskom periodu u obroku je zastupljeno seno i žitarice. Po rečima Ivana, takav vid ishrane je najprofitabilniji na njegovoj farmi.

Ilustracija: farma Nikodijević, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: farma Nikodijević, foto: Svetlana Kovačević

Svrljiška ovca je pramenka kombinovanih osobina,što znači da je podjednako dobra za proizvodnju mleka, mesa i vune.
Ovaj soj ovaca je stvoren u Svrljigu, a gaji se uglavnom u jugoistočnoj Srbiji.

Svrljiska ovca spada u krupnije pramenke-masa tela odraslih priplodnih ovaca je oko 60 kilograma, a u tovu može biti oko 80 kilograma. Priplodni ovnovi svrljiske rase su mase oko 80 kilograma,u tovu oko 100 kilograma
Glava svrljiske ovce je obrasla vunom tako da „ćuba“ pokriva lice koje je sa crnim pegama, uši su crne ili bele sa crnim pegama.Ovnovi su šuti ili rogati.m Telo je cilindričnog oblika, celo pokriveno vunom prljavo belo-žute boje,koja dolazi od lojnih žlezda.
Noge su takodje pokrivene vunom, naročito kod ovnova, a kod ovaca manje. Rep je dugačak,što je rasna odlika i znak mlečnosti.

Svrljiška ovca je skromna, izdržljiva i otporna.Ostvaruje odlicne proizvodne rezultate iako je leti samo na paši a zimi na senu.Svrljiška ovca se Jagnji jednom godišnje i to samo jedno ili dva jagnjeta, a zatim se muze. Mlečnost je oko 150 liara u laktaciji koja traje preko 150 dana.
Jagnje pri rođenju ima masu oko 3.5 kilograma a sa tri meseca 25-30 kilograma.  Spada u krupnije pramenke.
Može se postići jagnjenje tri puta u dve godine ako se ovce ne muzu, uz poboljšanu ishranu.

Skoro svake godine na  sajmu Poljoprivrede ova mini farma je dobija  veliku zlatnu medalju za svrljišku ovcu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

25.11.2021.

Organski uzgoj svrljiških ovaca kod Zvonimira Ristića

03.05.2018.

Ovo su najbolje rase ovaca

01.11.2017.

Očuvanje narodne tradicije -GIS iz Svrljiga

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca