U vreme jagnjenja, potrebno je obezbediti posebne delove – boksove u ovčarniku gde će se vršiti jagnjenje i odgoj jagnjadi.
Najbolji su individualni boksovi površine 2 – 3 m2, visine 70 – 80 cm,izgrađeni od drveta u vidu pokretnih lesa koje se mogu po potrebi premeštati i koristiti za druge namene. Metalne rešetkaste pregrade se mogu koristiti ali se zbog podložnosti koroziji ne preporučiju. Unutrašnjost boksa se zastire slamom debljine 20-30 cm.
Takođe u pripremne radnje pred početak jagnjenja spada i obezbeđenje dovoljnog broja hranilica i pojilica za podmladak.
Radi lakše identifikacije jagnjadi, potrebno je obezbediti masnu farbu i metalne brojeve od 1-9 radi obeležavanja
svakog jagnjeta i ovce istim brojem na bočnoj strani tela radi čuvanja identiteta.
Ovcama koje se jagnje skinuti – ošišati vunu između zadnjih nogu radi lakšeg sisanja budućih jagnjadi i da ne dolaze u kontakt sa prljavštinom koja se skuplja na vuni u toj regiji. Makaze za presecanje pupčane vrpce i jod za dezinfekciju takođe
treba spremiti.