Koji cvet cveta u januaru

Božićni kaktus je dekorativno sobno cveće, koje se lako prilagođava uslovima gajenja u zatvorenom prostoru. Božićni kaktus, poznat i kao kaktus decembar, cveta u januaru mesecu. Mesec dana pre Božića, biće primetni vrhovi listova kako počinju da rastu. Vrhovi postaju vremenom tamniji, kada dolazi do formiranja pupoljaka. U vreme Božića, pupoljci se otvaraju i formiraju lepe ljubičaste cvetove, koji će pružiti toplinu ovom prazniku.

Ova biljka voli dosta svetlosti. Optimalna temperatura za gajenje kaktusa je od 10 do 20 °C. Kako bi kaktus imao dosta cvetova, preporučeno je biljku držati u prostorijama gde temperatura ne pada ispod 18 °C.

Božićnom kaktusu neće prijati često presađivanje, pošto ima osetljiv koren. Zemljište treba dobro pritisnuti oko korena, i prekriti zemljom do mesta gde je i pre bio u zemlji. Sadnja se obavlja posle faze cvetanja. Ovu biljku je najbolje presaditi u keramičku saksiju, jer se u plastičnim vlaga i voda duže zadržavaju, od čega biljka može uvenuti.

chIlustracija: Bođićni kaktus, foto: pixabay
chIlustracija: Bođićni kaktus, foto: pixabay

U periodu od septembra počinje sa formiranjem cvetnih pupoljaka, pa ga više ne trebamo pomerati. Vrlo je osetljiv u tom periodu, pa može da odbaci pupoljke ili da cvetanje izostane. Nakon što otvori prvi cvet „spreman“ je da ulepša naše prostorije, pa ga možemo premestiti na drugo mesto, ali pri tom moramo voditi računa da to ne bude preveliki stres za biljku usled nagle promene temperature. U periodu cvetanja biljku umereno zalivamo.

Božični kaktus možemo u proleće, kada prestane opasnost od mrazeva (nije otporan na mrazeve), da iznesemo na terase ili u bašte, na mesta gde će biti zaštićen od direktnog sunca. Ne zaboravimo da voli orošavanje.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca