Koje olakšice imaju mali poljoprivrednici

Početkom godine na snagu je stupio propis koji je malim gazdinstvima omogućio da legalno prodaju svoje proizvode „s kućnog praga“. Tačnije, da određenu količinu robe plasiraju bez teškoća, kupcima koji se kod njih pojave.
Do prošle godine mali proizvođači su svoje proizvode obično prodavali „na crno“ kupcima koje znaju ili onima koji su se pozivali na preporuke starih mušterija. Od januara je na snazi propis koji je gazdinstvima omogućio da određenu količinu proizvoda mogu legalno da plasiraju na tržište i to „s kućnog praga“. Pojedinim proizvođačima je to i te kako olakšalo poslovanje.
Usvajanjem novog pravilnika o direktnoj prodaji data im je šansa da izađu iz sive zove poslovanja i protrošačima, bez zaziranja od inspekcije, ponude tradicionalne proizvode. Robu mogu da prodaju u gazdinstvima, na lokalnim pijacama i u malim
trgovinama ili da je direktno šalju na kućnu adresu.

Ilustracija: jaja, foto Domačinska kuća
Ilustracija: jaja, foto Domačinska kuća

Mali proizvođači su oni koji nedeljno prodaju maksimalno 200 litara mleka, 500 jaja ili 100 komada živine. U ovu grupu spadaju i oni koji za prodaju imaju do 100 kilograma mesnih prerađevina nedeljno. Dozvoljene količine mogu biti i veće, u slučaju da robu nude registrovane male mlekare, klanice ili prerađivači mesa. Hranu mogu da prodaju samo na teritoriji Srbije.
Prema propisima, proizvođaći su direktno odgovorni za bezbednost i kvalitet hrane i moraju da ispune veterinarsko-sanitarne i opšte uslove higijene namirnica.
Međutim, nisu u obavezi da uvode sistem Hasap, odnosno princip analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka proizvodnje. Farmeri su dužni da najmanje dva puta godišnje kontrolišu uzorke namirnica. Proizvođači mleka imaju rigorozniji nadzor, jednom kvartalno očekuju ih ispitivanja sirovog mleka na ukupan broj bakterija.
Živinari jednom godišnje treba da kontrolišu meso na prisustsvo salmonele.
Cilj Ministarstva poljoprivrede je da se tradicionalna proizvodnja u malim gazdinstvima standardizuje i proizvođačima olakša osvajanje tržišta, kao i da se zadovolje sve veće potrebe kupaca za domaćom „prirodnom“ hranom.
Mali proizvođači biće upisivani u poseban registar, ne samo zbog kontrole veterinarske inspekcije već i zbog toga što će imati olakšane uslove poslovanja.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

01.04.2024.

Raspisan javni poziv za premiju za mleko za prvi kvartal 2024. godine

18.03.2024.

Poziv poljoprivrednicima da provere kvalitet sirovog mleka u nacionalnoj referentnoj laboratoriji

22.01.2024.

Gajenje koka nosilja

15.01.2024.

Raspisan Javni poziv za premiju za mleko za 4. kvartal 2023.

12.12.2023.

Kako kozje mleko utiče na zdravlje

07.12.2023.

Kravlje ili biljno mleko odlučite sami

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca