Da li ste čuli za ovaj lek iz prirode

Đumbir je namirnica koja je do pre nekoliko godina bila nepoznata našem tržištu, a danas se može naći u gotovo svakoj prodavnici. Prijatnog je ukusa i bogat eteričnim uljima, kalijumom, manganom, bakrom, magnezijumom i vitaminom B.

Koristi se kao dodatak jelima, a posebno je popularna kombinacija đumbira, limunovog soka i meda koja se u zimskim danima koristi kao preventiva protiv prehlade. Đumbir u ovoj komninaciji predstavllja pravu energetsku bombu za organizam. Poznata su i njegova druga pozitivna svojstva. Između ostalog, može da ublaži bolove, pomaže u lečenju artritisa, smanjuje upale, a pošto pokreće metabolizam koristi se i tokom mršavljenja. Za ovu svrhu đumbiru je poželjno dodati koristi i malo cimeta. Đumbir se koristi i protiv mučnine jer podstiče rad creva, takođemože smanjiti oticanje, regulisati nivo šećera u krvi, regulisti holesterol, ublažiti simptome alergije i slično.

Čaj od đumbira, meda i limuna pravi se tako što se đumbir dužine oko pet centimetara najpre opere i očisti, a zatim nasecka na kockice ili nariba. Vodu treba zagrejati do ključanja pa u nju ubaciti đumbir i kuvati na laganoj vatri 15 do 20 minuta. Nakon toga ga treba procediti. ostaviti da se malo ohladi, pa dodati limun i med po želji.

Med sa đumbirom priprema se tako što se pomešaju jednake količine meda i naribanog đumbira, pa se svemu doda limunov sok. Ovu mešavinu najbolje je uzimati ujutro na parazan želudac.

U prodavnicama može da se kupi i đumbir u prahu koji je sve popularniji dodatak različitim jelima, osebno čorbama.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.07.2024.

Ocenjivanje meda

17.06.2024.

Postavlja se platforma za kontrolu autentičnosti meda

09.05.2024.

17. po redu Međunarodni sajam meda i vina

29.01.2024.

Pčelar Ivica Matić: Vreme je za pravo tržište

24.01.2024.

Potrošnja meda od oktobar do marta

19.01.2024.

Da li je dovoljno da biljke cvetaju da bi imale nektara

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca