Vodite računa o ovome prilikom branja lekovitog bilja

Berba, odnosno žetva lekovitog i aromatičnog bilja je jedan od najznačajnijih segmenata ove vrste proizvodnje. Može se obavljati ručno, ali je na velikim površinama jedino moguća mašinska žetva.

Veliki je izbor mašina koje se mogu koristiti u te svrhe, uglavnom su to kosačice koje su uvezane sa transportnim trakama i prikolicom. Kod njih se može vršiti podešavanje visine košenja i učestalost. Ukoliko je u pitanju seme, koriste se razne vrste kombajna, a ukoliko su u pitanju plodovi onda su u primeni berači, pri čemu se koriste razne vrste specijalnih ili adaptiranih mašina. Mašine moraju biti ispravne i čiste bez ostataka zemlje ili delova biljaka sa drugih polja. Takođe, mašine moraju biti ispravne, bez curenja ulja ili drugih pogonskih tečnosti.

Ilustracija: lekovito bilje, foto: Marko Miladinović
Ilustracija: lekovito bilje, foto: Marko Miladinović

Transport se mora vršiti čistim prevoznimi sredstvima bez ostataka koji može zagaditi ovu vrstu proizvoda. Vrlo bitna stvar tokom berbe i žetve jeste određivanje idealnog vremena berbe (žetve) , a to se radi u odnosu na količinu aktivne materije i količinu vlage u biljci, te treba birati najpovoljniji momenat u toku dana. Iako se gajenje lekovitog bilja teško može odvojiti od prerade (duboko smrzavanje, sušenje idr), vlaga proizvoda je veoma važna. Zato je vrlo bitno i vreme do ulaska na liniju za preradu ili komoru za sušenje, jer proces kvarenja počinje gotovo ohmah nakon odvajanja dela od matične biljke. Važna je i mogućnost da se masa proizvoda suviše ne sabija i da se omogući nesmetani dotok kiseonika, jer se u zbijenoj biljnoj masi pokreću štetni procesi i pri tome se korisne materije vrlo brzo gube. Prikolice, džambo vreće i džakovi treba da omoguće protok kiseonika, tako da masa mora biti rastresita.Neki biljni materijali, kao što su seme i plod, privlače ptice, glodare i insekte, pa se tokom žetve o ovome mora voditi računa jer ova vrsta onečišćenja proizvoda može biti vrlo štetna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *