Podsticajna sredstva za zadruge

U Zemljoradničkoj zadruzi “Agro Klek” iz Kleka održan je skup zadrugara koji je organizovao Zadružni savez Vojvodine i kabinet ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća. Na ovom skupu Imeđu ostalog Krkobabić je najavio raspisivanje konkursa za podsticajna sredstva za najviše mesec dana. Zemljoradnička zadruga ”Argo Klek” broji 1050 grla, od čega su više od 560 muzne krave. Obrađuje 120 hektara sopstvene zemlje uz dodatni zakup zemljišta i zapošljava oko 80 radnika. Udružujući sredstva dobijenih od resornog ministarstva kupili su neophodnu mehanizaciju.Kupili smo traktorski manipulator zvani Telehender, marku JBC kupili smo traktor Džon Dir. Uz to kupljena je mikser prikolica za ishranu stoke, kupljeno je još sedam- osam mašina i silažni kombajn koji stiže u roku od deset dana“, rekao je Radoje Bokić Direktor ”Agro Klek”. Za dve godine zahvaljujući ministarstvu zaduženim za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća formirano je 474 zadruge na teritoriji Srbije.

”Uspeli smo da razbijemo nepoverenje da srpski domaćini seljani udruže. Trudimo se da poštujemo sve delove Srbije specifičnosti i da se prilagođavamo tim specifičnostima. Ne propisati jedan obrazac za sve, Pirotski okrug i Banat, ovaj deo Banata oko Zrenjanina, to nije isto“, rekao je Milan Krkobabić Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Srbije.

Ključ za ruralni razvoj jeste udruživanje u zadruge što samo posebi nosi brojne benefite.

”Ljudi imaju ne pristojnu egzistenciju, nego imaju njihove porodice jedan kvalitetan način da mogu da žive od svog rada u malim sredinama“, izjavio je Radislav Jovanov Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine

”Odvajamo sredstva i stočarima, ne samo ovako velikim kao što je ova zadruga, ali i manjim i pčelarima i voćarima i radimo analize zemljišta sa našom Poljoprivrednom stručnom službom i u tom ritmu ćemo nastaviti i u nardnom periodu“, kazao je Čedomir Janjić Gradonačelnik Zrenjanina.

Ovom prilikom gradonačelnik Zrenjanina je najavio i izgradnju atarskih puteva već u septembru mesecu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca