Zemljoradnička zadruga „Lipovac“

Zadruga je osnovana 1945. godine i pretrpela je sve transformacije koje su se dešavale na teritoriji Jugoslavije, odnosno Repulike Srbije zadržavši status zadruge.

U Zadruzi ima 51 upisan zadrugar, a evidentirano je preko 100 kooperanata.

U Zadruzi je stalno zaposleno 13 radnika čija kvalifikaciona struktura je upodobljena delatnosti.

Osnovna delatnost Zadruge je proizvodnja i plasman višnje. Proizvodnju višnje obavlja na sopstvenim površinama od preko 60 ha, pod zasadom šljive je oko 10 ha, a na površini od oko 30 ha se obavlja ratarska proizvodnja. U okviru Zadruge funkcioniše poljoprivredna apoteka koja dobro snabdevena svim neophodnim reprodukcionim materijalima, najvažnijim rezervnim delovima, sitnom opremom i poljoprivrednim alatima. Pored poljoprivredne apoteke,postoji i maloprodaja mešovite robe prvenstveno prehrambenih proizvoda. Poljoprivredna apoteka i prodavnica mešovite robe zadovoljavaju potrebe stanovnika sela Baničina.

Za obavljanje delatnosti Zadruga raspolaže podnim skladištem, objektima na plantažama za prijem radnika i ubrane višnje, neophodnom poljoprivrednom mehanizacijom i priključnim mašinama za uspešno obavljanje radova u voćarskoj proizvodnji.

Zemljoradnička zadruga „Lipovac“ u Baničini godišnje u proseku organizuje proivodnju i promet preko 1000 tona višnje.

Kao i većina zemljoradničkih zadruga u Republici Srbiji optrećena je problemom dokazivanja i uknjižbe zadružne svojine, koja je osnov za kvalitetnije obavljanje poslovne funkcije. Zasadi višnje u okviru Zemljoradničke zadruge nalaze se i na državnom poljoprivrednom zemljištu pa je Zadruga prinuđena da zakupljuje to zemljište nažalost samo na godinu dana iako joj Zakon o poljoprivrednom zemljištu omogućava i dugogodišnji zakup.

Poseban problem u funkcionisanju ove Zadruge predstavlja nedostatak rashladnog prostora koji bi u kratkom periodu berbe višnje trebao da prihvati obrane proizvode, izvrši njihovo rashlađivanje ili zamrzavanje čime bi se izbegao problem pritiska na tržištu i najniže cene u momentu berbe. Naime, u okruženju ove Zadruge je poslovalo 13 hladnjača, od kojih je u tranzicionom periodu ugašeno 10, a kapaciteti preostale 3 koje funkcionišu nisu ni približno dovoljni da prihvate ponuđeni rod višnje.

Proizvodni planovi Zadruge su na daljem širenju zasada pod višnjom. Sadnja novih zasada višnje obavlja se na poljoprivrednom zemljištu koje Zemljoradnička zadruga kupuje od staračkih gazdinstva, domaćinstava koja su u inostranstvu i koja se oslobađaju poljoprivrednog zemljišta.

U cilju širenja svojih aktivnosti Zemljoradnička zadruga  je u mogućnosti da ponudi svim zainteresovanim poslovnim partnerima zajedničko ulaganje u rashladni prostor i u objekte za druge vidove prerade kako bi se zaokružio proces primarne proizvodnje i proizvodnja za poznatog kupca koja bi se realizovala kontinuirano tokom cele godine.

Za sve informacije možete se obratiti direktoru Zemljoradničke zadruge Slavoljubu Đuriću, tel. 026  382 003 ; mob. 063 3477 187 lipovaczadruga@gmail.com

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

06.07.2024.

Međunarodni dan zadrugarstva 102. po redu

18.03.2024.

Zadrugarstvo i njegov značaj za razvoj privrede Republike Srpske

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

25.01.2024.

130 godina zadrugarstva u Srbiji

14.08.2023.

Nikola Mihailović izabran na novi mandatni period od 2023. do 2028. godine

20.06.2023.

S ljubavlju posejano gajeno ubrano destilovano na Istoku Srbije

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca