Zašto je dobro gajiti lan

U Srbiji lan se gaji na malim površinama. Smatra se da bi u Srbiji lan mogao da se proizvodi na 10.000 ha. Dobri prinosi lana ostvaruju se samo pravovremenom primenom optimalne tehnologije gajenja. Optimalan pok setve uljanog lana je od polovine marta do polovine aprila meseca, odnosno kada se zemljište zagreje na oko 5 ºC na dubini od 5 cm. Lan se seje žitnom sejalicom.

Lan se upotrebljava za dobijanje vlakna, kučine, konopca, papira i semena koje sadrži 22-47% ulja.

Prosečni svetski prinos vlakna lana iznosi oko 400 kg/ha, a semena oko 500 kg/ha. Genetski potencijal za rodnost predivog lana je i do 10.000 kg/ha suvog vlakna. Lan ne podnosi monokulturu.Na istu površinu može da se seje svakih 6-7 godina,jer oboleva od različitih bolesti, napadaju ga štetočine, a stabljika je relativno niska, pa u slučaju slabijeg sklopa korovi se mogu jače razviti. Najbolje pretkulture su mu zrnene mahunarke i strne žitarice. Minimalna temperatura za predivi lan kreće se oko 3 °C, a optimalna oko 20 °C. Izdrži temperature do – 5 °C. Jari lan za ulje izdrži nisku temperaturu od -5 °C, ozimi do -12 °C, a pokriveni snegom i do -20°C.Lan je biljka dugog dana. Predivi lan bolje uspeva u uslovima izmene vedrog i oblačnog vremena, tada se stabljika manje grana i dobije se više kvlitetnijeg vlakna. Lan za ulje traži više svetlosti i u uslovima dobrog osvetljena daje veći prirod semena s većim postotkom ulja.Najveće potrebe za vodom su u fazi formiranja pupoljaka i cvetanja, a posle se potreba za vodom sve više smanjuje.

Lan za ulje bolje podnosi sušu. Predivi lan je biljka vlažnije i umerenije klime, pa bi se mogao uzgajati u brdskim predelima i u ravničarskom području, s obiljem vlage u vreme vegetacije (više od 600 mm padavina godišnje).

Ilustracija: lan, foto: pixabay.com, autor: Manfred Richter
Ilustracija: lan, foto: pixabay.com, autor: Manfred Richter

 

Koristi se i kao sastojak boja i lakova, zatim u proizvodnji sapuna, mastila i linoleuma.. Lan za vlakno se koristi u proizvodnji: tekstila, stočne hrane, industrijskih maziva, kuhinjskih začina itd. Seme lana je bogato brojnim lekovitim materijama i uspešno se upotrebljava u medicini. Koristi se protiv opstipacije (zatvora) i kao blago sredstvo protiv raznih upala kože. Laneno seme ima visok sadržaj: gama-linoleinske kiseline, linolne kiseline, vitamina (naročito B, E i C) i minerala. Pored linolenske kiseline sadrži i grupu jedinjenja lignana koji su se pokazali i kao antikarcerogena jedinjenja. Seme lana sadrži i Omega 3 masne kiseline koja pospešuju pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema, sanjuju rizik od srčanih bolesti, snižavaju nivo holesterola i triglicerida u krvi, kao i krvni pritisak, regulišu nivo šećera u krvi. Seme lana koristi se u ljudskoj ishrani, u pekarskim proizvodima: kao hrana i u tradicionalnoj medicini. Poboljšava kvalitet kose, noktiju i kože, pomaže u regulaciji telesne težine, snižava holesterol i krvni pritisak, pomaže kod artritisa i raka.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

12.01.2022.

Kako je najbolje gajiti lan

09.08.2021.

Ukusan, zdrav i veoma koristan

18.07.2018.

Koja je to visokokoncentrovana hrana za životinje

22.06.2018.

Čudesno ulje dobro za zdravlje

21.03.2018.

Skida li lan salo sa stomaka

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca