Siva trulež plodova jagode

Siva trulež je ekonomski najznačajnija bolest plodova jagodastog voća i često je ograničavajući faktor proizvodnje. Prohladno i vlažno vreme su povoljni uslovi za razvoj bolesti. Najosetljivija faza razvoja jagada kada je ovo oboljenje u pitanju jeste cvetanje , a plod napada u svim stadijumima razvoja.

Infekcija nastaje na cvetovima koji su stradali od prolećnih mrazeva, na plodovima koji leže na zemlji ili malču i na onima koji su oštećeni.

Zaraženi plod brzo trune, dobija braon boju a na njemu se razvija siva pepeljasta prevlaka -micelija gljive iz koje vetar raznosi spore i širi zrazu.

U uslovima čestih kiša bolest se brzo razvija i širi. Na intenzitet pojave botritisa značajno utiče mikroklimat  naročito ukoliko nije obezbeđeno dobro provetravanje. Berba plodova treba da je na početku zrenja i potrebno je njihovo brzo rashlađivanje.

Ukloniti cvetove  u godini zasnivanja zasada iz frigo živića na otvorenom polju. Neophodna je izbalansirana ishrana sa dosta kalijuma, kalcijuma i magnezijuma u odnosu na azot.

Dobre rezultate u zaštiti od ovog oboljenja daju fungicidi iz grupe botriticida (Switch, Luna Sensation, Teldor, Pyrus, Signum, Quadris…) koje treba primeniti na početku cvetnaja i ponavljati tretmane u intervalima u zavisnosti od fungicida koji se primenjuje i vremenskih uslova. U vlažnijem  periodu skratiti period između dva tretmana. Kada započne zrenje i berba hemijska zaštita je zakasnela.

Tada voditi računa o karenci fungicida sobzirom na činjenicu da je cvetanje, formiranje plodova i sazrevanje kod jagodičastog voća sukcesivno i veoma razvučeno.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

29.12.2022.

Siva trulež paradajza

30.05.2022.

Kako protiv plamenjače i sive truleži borovnice

17.05.2022.

Siva plesan jagode

24.01.2022.

Siva pegavost lista kruške

23.11.2021.

Kako protiv bolesti salate

27.04.2021.

Kako protiv sive truleži jagode

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca