Uskoro sajam AGRA u Sloveniji

Ilustracija: Sajam poljoprivrede

Sajam AGRA 2019. u Gornjoj Radgoni, Slovenija, koji se održava od 24. do 29. avgusta jedan je od najznačajnijih međunarodnih poljoprivredno – prehrambenih sajmova u tom delu Europe. Prioritet je ove godine dat na digitalizaciju u poljoprivredi i preradi. Uz tematske stručne skupove biće prikazani i praktični rad robota i dronova

Dominantno mesto na ovogodišnjoj Agri. digitalizaciji u poljoprivredi i preradi. Uz tematske stručne skupove biće prikazani i praktični radovi robota i dronova u tom poslovnom segmentu. Međunarodna sajamska izložba pokazaće novosti, vrhunsku tehniku i tehnologiju za poljoprivredu, šumarstvo, prehrambenu industriju kao i za vinogradarstvo i vinarstvo.

Za potrebe savremene proizvodnje i uzgoja prikazaće se oprema, semenska roba kao i sredstva za prihranu i zaštitu bilja i životinja. Posetioci će moći da uživaju u najboljim proizvodima, hrani i vinu. U prvom će planu biti nove generacije poljoprivrednih proizvođača koji će svoje proizvode nuditi na tržnici mladih poljoprivrednika.

AGRA će ove godine pažnju posvetiti i ekološkoj poljoprivredi. Na stručnim izložbama goveda i ostalih životinja, uz atraktivne prezentacije na manježu, na bujnim sajamskim vrtovima i šumsko-parkovnim zasadima prikazaće se spoj najbolje tradicije i savremene održive prakse.

Dobar osećaj na sajmu popuniće ponuda odlične hrane. Upravo će taj segment biti u glavnoj ulozi na Danu gastronomije na kojem će se najaviti Slovenija kao Evropska gastronomska regija 2021. U tradicionalnoj Agrinoj kuhinji ugledni kuvarski majstori svakodnevno će posetiocima nuditi gastronomske specijalitete pripremljene od namirnica koje su bile nagrađene na stručnim ocenjivanjima kvaliteta kao i od svežeg povrća ubranog u sajamskim vrtovima.

AGRA će širiti viziju saradnje kao temelj zajedničkog uspeha. Osiguraće plodnost na domaćim i međunarodnim poljima. Dan pre otvaranja sajma održaće se konferencija evropskih ministara poljoprivrede u Ptuju, a u subotu će svi ministri biti na sajmu. Spisak zvanica obuhvata sve ministre država članica EU, država kandidata za članice kao i potencijalnih kandidata.

Osim države partnera, austrijske Štajerske, svoja nacionalna predstavljanja najavile su i Mađarska, Hrvatska, Severna Makedonija, Poljska, Bugarska i Vijetnam. Predstaviće se i projekat „City Cooperation II“ koji povezuje 24 susedna mesta Slovenije, Austrije i Mađarske. Međunarodni kooperacijski susret Meet4Business AGRA 2019 kog u saradnji organizuju Pomurski sejam i Mariborska razvojna agencija/Enterprise Europe Network privući će kupce i uvoznike koji su posebno zanimljivi slovenskim i inostranim kompanijama.

Prema dugoj tradiciji, na Agri će biti društveno, veselo, prijateljski, zabavno i korisno, ne samo za poslovni svet, poljoprivrednike i profesionalce, nego za sve koji traže ukusnu i zdravu hranu, proizvedenu s poštovanjem prema čoveku i okolini.