Moguće posledice odstupanje od pravilnog izbora i kvaliteta saća

Ilustracija: med u saću, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: med u saću, foto: Domaćinska kuća

Mnogi svetski naučnici su se bavili problematikom izbora saća koje treba ostaviti pčelama za zimovanje i svi se slažu da u plodištu ne treba ostavljati mlado saće, već ono starije.

Profesor Farar je na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva utvrdio da pčele najbolje zimuju na saću u kome su se pčele legle najmanje četiri puta, a do iste konstatacije došli su i naučnici iz Rusije. Ovakvo saće će najbolje sačuvati toplotnu energiju pa će i potrošnja hrane biti manja.

Zato centralni ramovi sa mednom kapom moraju imati ovakvo saće koje još uz to ne bi trebalo da ima trutovskih ćelija, ne sme biti talasasto izgužvano ili oštećeno i mora biti providno.

Ako ostavimo saće sa razvučenim i sa više od jedne trećine trutovskih ćelija imaćemo za posledicu loš prolećni razvoj jer će društvo trošiti mnogo snage i hrane za izvođenje trutova, a pčelar od takvog društva neće imati nikakve koristi.

Veliki broj okvira sa starim saćem u košnici povlači veći rizik od kristalizacije ugljenohidratnne hrane. Ako do sada nismo klasirali saće, septembar je krajnji rok da se to ispravi jer posledice mogu biti katastrofalne.