Uz Dunav osiguranje lepše se spava

Skoro celokupnu voćarsku  proizvodnju osiguravam već, devet godina i budući  da od toga živim  osiguranje mi je važno da ne bih rizikovao i mogao mirno da spavam, kaže,  Vladimir Vuković,  iz sela Miličinica kod Valjeva koji se bavi voćarstvom.

Njemu je važno da svoj trud osigura, a nova iskustva mogao  je da podeli i nove informacije dobije na radionici u selu Prićević kod Valjeva u organizaciji „Dunav osiguranja“ i „Agropresa“.

Vuković je istakao  da je voćarsku proizvodnju počeo da osigurava kod Dunav osiguranja pre devet godina,  i da je  zadovoljan, kao i da, na sreću, do sada nije imao velikih šteta.

Ilustracija: Učesnici radionice, foto: Tanjug, Zoran Žestić
Ilustracija: Učesnici radionice, foto: Tanjug, Zoran Žestić

Naime, on se bavi proizvodnjom šljive koju suši, a osigurava starije zasade i to, kako kaže, delom na kvalitet, a deo na klasično osiguranje.

Prošle godine, kaže, uspeo je da osuši šest tona šljive i bila je to za njega solidna godina, što se tiče kvaliteta i prinosa.

Ovom  prilikom je istako da su od velikog značaja i subvencije koje daje država za osiguranje poljoprivredne proizvodnje.

Koordinator za osiguranje poljoprivrede za region Zapadne Srbije u „Dunav osiguranju“ Aleksandar Dragojlović,  rekao je da je potrebno sistematičnije  raditi na jačanju svesti proizvođača i vlasnika životinja u tom delu Srbije, buduću da je osigurano svega 10 odsto obradivih površina.

Dragojlović  je važnom merom ocenio subvencije države za osiguranje 70 odsto proizvodnje u Zlatiborskom, Kolubarskom i Moravičkom okrugu, zahvaljujuchi čemu je, dodaje, ostvareno povećanje osiguranja useva voća, najviše maline, od više od 25 odsto.

U  Pričevići,  održava jedna je  od najvećih manifestacija, „Ovčarska  izložba „, to je bila prilika, dodaje, da Dunav osiguranje podeli više informacija sa svim zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima i prestavi im zašto je važno da osiguraju proizvodnju.

Ukazujući i na to da osiguranje nije velika stavka, on je kao primer naveo da bi za osiguranje 10 ili 11 krava godišnja premija sa dodatnim rizicima iznosila od 1.500 do 2.000 dinara po grlu.

„Ovakve manifetacije,  dobra su prilika da se poljoprivrednici o tome infromišu  i sa agentima o prodaji osiguranja dogovore najbolji model“, rekao je Dragojlović.

Direktor Javnog preduzeća „Agrorazvoj – valjevske doline“ Bojan Bošković,  rekao je da su na  manifestaciji predstavljena samo najboja grla iz Kolubarskog okruga.

Ilustracija: Bojan Bošković, foto: Tanjug, ZORAN ŽESTIć
Ilustracija: Bojan Bošković, foto: Tanjug, ZORAN ŽESTIĆ

Govoreći  o značaju subvencija, on je rekao da je to veoma velika pomoć za stočare i podsetio da se u tri okruga u Srbiji daju subvencije i do 70 odsto.

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenovič,  rekao je da je taj kraj Srbije poznat po stočarstvu, prevashodno gajenje ovaca i dodao da ova manifetacija prerasta u ozbiljnu i tradicionalnu.

Podsetio je da je Grad Valjevo od 2016. šest puta povećao subvencije za poljoprivredu, kako za stočarstvo, tako i za ostale grane, a da ima i dosta startapova u toj oblasti.

„Naša želja je da svim seoskim sredinama doprinesemo da poljoprivrednici imaju što bolje uslove i da se poboljša kvalitet njihovog života“, rekao je gradonačelnik.

Kaže da se nada da će za 2020. godinu subvencije za poljoprivredu premašiti 60 miliona dinara.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca