Novi kombajn za berbu grožđa

Za samo osam  sati ubere   197,6 tona grožđa, što odgovara skoro 200.000 boca vina Shiraz. Berba je izvedena novim kombajnom modela New Braud 9090Ks sa novim bočnim transporterom . Ovaj rekordni rezultat je u toliko značajniji jer je u 197,6 tona grožđa koje je nabrano bilo samo 1,0% primesa, a potrošnja goriva po ubranoj toni je prosečno bila manja od jednog litra tačnije 0,99 litara po ubranoj toni, čime se postiže izvanredna potrošnja goriva Nova serija Braud 9090Ks pokazuje odličnu produktivnost za vinogradare i daje najboljie grožđe za vinare jer je izuzetno čisto nakon berbe. Braud kombajni za grožđe su do sada proizvedeni u više od 15 000 primeraka od 1975. Godine do danas.

Ovo su rezultati testa koji je obuhvatao čitav vozni park koji su činili kombajn New Braud 9090Ks, pet traktora New Holland T4.105F i kamion Iveco Stralis 560ks.

Test performansi održan je u Vaikerieju u Južnoj Australiji, na parceli crvenog grožđa od sedam hektara. Iako bele sorte obično daju veće prinose, u New Hollandu su se odlučili za sortu grožđa Shiraz kako bi se proverili ne samo na kapacitet, već i na kvalitet berbe. „Ovaj test pokazuje kako

vrhunska produktivnost može ići ruku pod ruku sa izvanrednom preciznošću berbe“, izjavio je Thierri Le Brikuer, šef linije proizvoda za grožđe i masline u New Holland-u. „Test takođe potvrđuje da je New Holland apsolutni lider u poslu sa berbom grožđa, a Braud 9090Ks kao najkorisniji kombajn za grožđe ikada“ pohvalio nam se Thierri Le Brikuer.

„U aktuelnoj situaciji, kada se sve teže naći dobru radnu snagu ovakve inovacije proizvođačima dobro dođu“, smatra Milan K. ugledni proizvođač grožđa iz Topole, koji kaže još da nam ostaje samo da se nadamo da ćemo uskoro imati priliku da vidimo ovakav kombajn u našim vinogradima ali i slične testove.

Pod zasadima vinove loze u Srbiji je 26.000 hektara, a površine se iz godine u godinu povećavaju. U jednom od većih vinskih regiona Srbije, Subotičko-horgoškoj peščari, u toku je berba grožđa.

Gajbe su ove sezone pune grožđa, što je dobar znak. Vinogradar sa Hajdukova Laslo Hupert kaže da su zima i proleće bili izavnredno dobri za vinovu lozu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor