Iskustva i saveti uspešnog pčelara

Igor Stanković, iz Mladenovca, inače apsolvent Saobraćajnog fakulteta u Beogradu,  pčelarstvom je  krenuo da se bavi 2005. godine.

,, Pčelarstvom smo počeli da se bavimo iz čistog hobija i ljubavi prema pčelama. Kako je vreme odmicalo shvatili smo da smo se našli u ovom poslu i da je naš mali hobi poprilično napredovao, ističe naš sagovornik i dodaje:

,, Zajedno sa našim pčelama delili smo sve i dobro i loše. Bilo je  dobrih  trenutaka,  ali  i neuspeha i loših godina u kojima nismo mogli da podmirimo ni rashode na pčelinjaku. Međutim nismo odustajali svesni da nas sreća čeka možda već sutra”.

Krenuo je od  jednog roja, koji je  uhvatio na drvetu u blizini kuće, a danas ima 400 košnica.  Ima  tri pčelinjaka, od toga  dva koja se nalaze u Kovačevcu,  i jedan  u naselju Banja Selters.  Ima nameru da proširi i da napravi i četvrti pčelinjak.

Bez ljubavi prema pčelama nema ni uspešnog pčelara“ –ističe Igor i  dodaje:  Zalud vam i sva literatura i praksa, ako se tome ne posvetite stopostotno srcem jer, kako napominje, pčelarstvo nije industrijska grana.

,, Put do pčelarskog uspeha nije ni malo kratak, ali je zato sladak. Svako ko se odluči da postane pčelar treba imati na umu, da je pčelarstvo poljoprivredna grana. Pa, kao što je uspeh bilo koje poljoprivredne grane na prvom mestu uslovljen prirodnim prilikama i neprilikama, tako je tim istim prilikama i neprilikama podvrgnuto i pčelarstvo, rekao nam je Igor.

Ilustracija: pčelinjak Stanković, foto: Igor Stanković
Ilustracija: pčelinjak Stanković, foto: Igor Stanković

,, U svom radu veliku  podršku pružaju mi  članovi porodice,  koji dosta vremena provode na pčelinjaku.  U pčelarstvu sam video spas od nekog potencijalnog kancelarijskog posla. Boravak u prirodi, dinamičan posao u kome nikada nije dosadno jer  svaka košnica  ima neku svoju priču. I još jedna veoma važna stvar je da volim to što radim i to što radim, radim sa lakoćom , kaže nam Igor.

,, Pčele su me  opredelile za povratak na staro dedino imanje. Staru dedinu kuću koja je već bila za rušenje sam uz mnogo truda i sa velikim entuzijazmom obnovio,  vratio je u prvobitno stanje i udahnuo joj nov život.  Na pčelinjaku koristim ekološke proizvode u zaštiti pčela kako bi moji proizvodi bili zdravi, ukusni kako za mene tako i za potrošače mojih proizvoda”.

Bez obzira na loše pčelarske godine, kao što su bile 2014. i  2016. Uspeo je  da održi  pčelinjak i da ga proširi.

Ilustracija: Pčelinjak Stanković, foto: Igor Stanković
stracija: Pčelinjak Stanković, foto: Igor Stanković

 

Igor osim meda, proizvodi i  pergu, polen,  propolis, vosak, pčelinji otrov, kvalitetne matice, rojeve…

Konzumiranje meda nije samo užitak.on nam daje radost, krepi snagu, sastavan je deo novogodišnje i božićne trpeze. Med upotrebljavamo pri pravljenju dzemova, zasladjivanju napitaka ,pravljenju raznih kolača i poslastica sa medom kao i mnogim drugim slučajevima.

,, Naša misija je da sa pčelama učestvujemo u proizvodnji ukusnih, kvalitetnih proizvoda, stalno se usavršavajući u poslu uz poštovanje tradicije i prakse.

U veku veštačke hrane mali slatki zdravi ukusi iz prirode treba da nas vrate u zagrljaj sa prirodom iz koje smo se otrgli žureći za poslom i uspehom, ističe naš sagovornik na kraju.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.08.2024.

Uskoro Međunarodni sajam pčelarstva

16.08.2024.

Evropski pčelarski savez traži članove za Naučni komitet

16.08.2024.

Čuda se dešavaju

12.08.2024.

Varoa se ne sme potceniti

04.08.2024.

EBA: STAVIMO TAČKU NA LAŽNI MED ZAJEDNO!

31.07.2024.

Miroslav Janković: Razgovor sa pčelama smiruje

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca