Koji poljoprivrednici će biti oslobođeni poreza

Ilustracija: poljoprivredno zemljište, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: poljoprivredno zemljište, foto: Domaćinska kuća

Poljoprivrednici Jagodine i naredne, 2020. godine, biće oslobođeni poreza na poljoprivredno i šumskog zemljište, odlučilo je Gradsko veće.

Poreza će biti oslobođeno i „građevinsko zemljište koje se koristi za gajenje biljaka, sadnog materijala i u druge poljoprivredne svrhe, na parcelama većim od deset ari“, stoji u odluci Gradskog veća, koju je potpisao, predsednik Ratko Stevanović.

Ovakvu odluku Gradsko veće je donelo i predložilo na usvajanje Skupštini grada, „zbog teške ekonomske situacije i stvaranja boljih uslova za razvoj poljoprivrede“.

Gradsko veće smatra „opravdanim određivanje poreske stope od nula odsto, zbog čega ovo zemljište neće biti oporezivo u 2020. godine“. Odbornioci Skupštine grada o ovoj odluci Gradskog veća raspravljaće na sednici 27.novembra.

Jagodina ima 6.358 domaćinstava, prema poslednjem popisu poljoprivrede, koji obrađuju 18.790 hektara zemljišta.

Poljoprivrednici Jagodine, ovaj porez ne plaćaju 12 godina a oslobođeni su „u cilju prevazilaženja ekonomske krize i pomoći poljoprivredi grada da ublaži posledice krize u ovoj grani delatnosti“.

Gradsko veće je donelo odluku, i da poreska stopa na imovinu 2020. godine, bude kao i 2019. godine, do 0,4 odsto za poreske obaveznike koji vode poslovne knjige i do 0,4 odsto na obaveznike koji ne vode poslovne knjige. Ove poreske stope su „u okviru poreskih stopa definisanih Zakonom o porezima na imovinu“, stoji u obrazloženju Odluke.

Povezano