Uz crkvena zvona do potpunog mira

Ilustracija: Zoran Radosavljević. foto: Goran Đaković
Ilustracija: Zoran Radosavljević. foto: Goran Đaković

Etno selo Lelić je novoizgrađeni turistički objekat na uzvišenju iznad manastira Lelić. Kompleks raspolaže sa 6 vajata ili smeštajnih jedinica koje  imaju od 3 do 9 kreveta. Svi apartmani moderno su opremljeni za prihvat gostiju, dok je grejanje u svima centralno. Svaka smeštajna jedinica ima tv uređaj, kupatilo i sve drugo potrebno za udoban smeštaj gostiju.

U okviru samog kompleksa nalazi se veliki restoran iz kojeg se pruža  fantastičan pogled na celo selo, okolinu i sam manastir Lelić do koga se lako stiže petominutnom šetnjom. U ponudi ovog etno sela je i domaća hrana kroz sva tri obroka , a moguće je ići u okviru grupa. Cena smeštaja je 10 evra, polu pansiona odnosno noćenja sa doručkom i večerom je 20 evra, a pun pansion košta 25 evra.

Ads code goes here

Naš domaćin Zoran Radosavljević koji je ovo etno selo izgradio na svojoj dedovini kaže da je mukotrpno prethodnih desetak godina radio i ulagao u ovaj projekat i da ni sam ne zna koliko je novca utrošeno, ali svakako preko 200.000 evra bez pomoći države. Sada je konkurisao kod Ministarstva poljoprivrede za dovršetak radova na opremanju celog gazdinstva i nada se podršci. On za Agrobiznis magazin kaže da imaju malo imanje i velike želje da što više domaćih specijaliteta iz sela plasiraju kroz njihov objekat: “Ja sam pre svega u ovo  ulagao da bi mi deca ovde ostala i opstala, to je za mene najveća zarada ako tako može da se kaže. Nadamo se naravno da će se investicija isplatiti. Svi iz kuće radimo, deca, buduća snajka, zet, supruga u zavisnosti od trenutnih potreba” pojašnjava naš domaćin dok poslužuje nedavno pripremljene sušene proizvode od mesa i sir i kajmak, a naravno tu je i dobra domaća šljivovica koja se peče u skoro svakom domaćinstvu u Leliću i naravno celom valjevskom kraju.

Nedaleko od Lilića i etno sela nalazi se još jedan poznat manastir Ćelije gde se nalaze mošti Ave Justina Ćelijskog tako da pored etno turizma ovaj objekat se uklapa i u potrebe verskog turizma. O kvalitetu smeštaja i usluge govori i kategorija koju ima a to su velike četiri zvezdice koje nije lako zaslužiti. Za ljubitelje prirode, svežeg vazduha i rekreacije ovo je zaista mesto gde će uživati jer pored manastira Ćelije protiče i jedna od najčistijih reka Evrope, veoma hladan a ponekad i brz Gradac.

Etno selo Lelić nalazi se na svega 6 km od Valjeva sa dobrom putnom infrastrukturom koja omogućava dolazak u svako doba godine vozilima. U sklopu objekta je i sala pogodna za prezentacije i organizaciju stručnih skupova, opremljena sa audio i video opremom što daje novu mogućnost unapređenja kongeresnog turizma u valjevskom kraju. Ako se ima u vidu da se broj seoskih domaćinstava koje pružaju turističke usluge značajno uvećao te su i porasle mogućnsti za prihvat većih grupa u isto vreme. Očekuje se da u narednom periodu ovaj trend bude još bolji jer su turisti sada toliko zainteresovani za posetu manastirima da odsedaju i u mestima udaljenim 20 do 30 km od Lelića. Inače, od Lelića do Divčibara ima samo 44 km, a do aerodroma 115. Nakon završetka auto puta Miloš Veliki brzina dolaska da Valjeva je sada na oko jedan sat, a spajanjem grada na taj auto put biće još brže i lakše doći do ove etno i verske turističke destinacije.