Pomoć zadrugama posle korone

Ilustracija: lekovito bilje zadruge, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: lekovito bilje zadruge, foto: Domaćinska kuća

Ministarstvo zaduženo za regionalni razvoj je u saradnji s akademijskim odborom za selo Srpske akademije nauka i umetnosti,  napravili su  novi program za pomoć zadrugama za “dan posle”. Pomoći će se zadrugarima sa oko 600 miliona dinara. To nije kredit, već je reč o direktnoj pomoći, tj. reč je o bespovratnim sredstvima, koja će odmah posle epidemije da pomogne da se podstakne aktivnost zadruga. Pokazalo se da je selo uspešno tamo gde postoji i uspešno radi zadruga, zato se i daje ova bespovratna pomoć. U tim sredinama prisutni su samoinicijativa i snažna međugeneracijska solidarnost i upravo te dve sjajne osobine zadrugara, koje proizilaze iz osnovnih zadružnih principa samopomoći i neutralnosti – da se pomogne svima, bez razlike na pol, nacionalnu pripadnost i religijsku veroispovest, snažno preporučuju zadrugare za tu bespovratnu pomoć. Nastojaće se da podsticajna sredstva dobije što veći broj starih i novoosnovanih zadruga. Pojedinosti Novog programa pomoći zadrugama će biti objavljene čim se za to stvore uslovi, a zadruge i zadrugari imaće optimalan rok da se pripreme i konkurišu.

U Srbiji trenutno radi oko 1.700 zadruga, od čega je čak 700 osnovano u protekle tri godine, od kada se realizuje projekat dodele podsticajnih sredstava zadrugama “500 zadruga u 500 sela”. Do sada je Kabinet za regionalni razvoj dodelio 1,7 milijardi dinara podsticajnih sredstava za kupovinu opreme, mehanizacije, za unapređenje tehnoloških postupaka, zasnivanje osnovnog stada ovaca, koza, krava, kao i višegodišnjih zasada, a pomoć su dobile 152 zadruge širom Srbije.

Pored Novog programa pomoći zadrugama za “dan posle”, za preporod sela će biti iskorišćeno i 300 miliona dinara, što ukupno iznosi 900 miliona dinara ulaganja u zadruge i sela Srbije, ne računajući sredstva koja će u poljoprivredu i seoske sredine biti uložena najnovijim merama Vlade Srbije.