Pčelari za primer

Tradicija pčelarenja u porodici Tomić, iz Jarkovca, kod Sečnja, počela još davne 1961. godine, kada je Vladimir Tomić skinuo jedan roj sa grane i ni ne znavši to tada, počeo porodičnu tradiciju,  od koje će živeti njegov sin, unuk i praunuci.

„Porodica u kojoj sam udata, bavi se pčelarstvom više od 50 godina. Suprug i ja smo nastavili porodičnu tradiciju. Imamo oko 650 proizvodnih društava, priča nam Biljana.  Deca su dosta angažovana,  kada im slobodno vreme dozvoljava. Samoinicijativno,  i bez imalo straha idu sa nama na pčelinjake, ne plaše se uboda pčela i učestvuju u svim radovima u toku sezone.

Kao dete iz grada o pčelarstvu ranije nije mnogo znala.

 „Rekla bih da je to bila ljubav na prvi pogled i nisam ni slutila da će se pčelarenje pretvoriti u moju strast. Često me pitaju da li je teško raditi na pčelinjaku, da li je naporno to što obilazim sajmove i pčelarske manifestacije širom Srbije. Nije mi teško, jer to je naš život i put. A da li je teško pčelama da sakupljaju nektar? Divim se njihovoj organizovanosti, vrednoći, borbenosti, načinima kako štite svoje porodice… A takve su i žene. Drago mi je što su neke od njih svoju šansu prepoznale u pčelarenju i verujem da će se kroz taj posao osnažiti i omogućiti sebi i svojoj porodici ugodniji život, kaže Biljana Tomić.

,, Kao rezultat višedecenijskog rada i iskustva ,došli smo na ideju da 2013. godine započnemo i proizvodnju hrane za pčele, proizvodnju pogača za prihranu pčela i sirupa za prihranu pčela, ističe Biljana i dodaje: Registrovali smo proizvodnju,  uveli HACCP-standard, dobiili veterinarski broj i vođeni idejom da sve sto radimo ,radimo prvenstveno za naše pčele,  i s ljubavlju to prezentujemo i širem krugu potrošača. Koristimo vrhunske sirovine i razlikujemo se od drugih proizvođača, čak i onih većih. Svi naši proizvodi su ispitani i kontrolisani od strane akeditovanih laboratorija u zemlji. Naša ambalaža i pakovanja su takođe netipična ,veoma inovativna i zanimljiva.

Ilustracija: Zlatomir Tomić, foto: Biljana Tomić
Ilustracija: Zlatomir Tomić, foto: Biljana Tomić

Dve godine nakon registrovanja proizvodnje kupili su i mašinu za proizvodnju hladno valjanih satnih osnova za svoje potrebe,  kako bi došli do što boljeg kvaliteta satnih osnova.

Proizvodnja meda i ostalih pčelinjih proizvoda :polena,propolisa,matičnog mleča, perge,   traje svih ovih godina. Kada klimatski i pašni uslovi pogoduju, veoma su  srećni i zadovoljni.

„Med pakujemo u tegle SPOS-a, vođeni idejom da med spakovan u tegle Saveza zaista daje potrošačima dodatnu garanciju i sigurnost da su kupili pravi med,  a ne falsifikat. Do tegle Saveza može doći samo pčelar, a ne nakupac ili trgovac, ističe Biljana, i dodaje:  Ulazemo u ambalažu,u propagandni materijal, važno nam je da naši potrosaci budu zadovoljni. Od nedavno radimo i mešavine meda i lekovitog bilja, zatim mešavine meda i drugih pčelinjih proizvoda, propolis kapi ,propolis sprej, meleme na bazi propolisa,ukrasne sveće od pčelinjeg voska, medenjake…Naši proizvodi su  prošle godine osvojili 24 medalje i tri pehara za kvalitet ,kako u našoj zemlji ,tako i u regionu. Učesnici smo mnogobrojnih sajamskih manifestacija, kako u zemlji tako i u regionu. Naš štand je prepoznatljiv, pleni vedrinom, zdravljem i ljubavlju.

.Suprug  Zlatomir je predsednik Pčelarskog Društva“Banataska Matica „ Sečanj i predstavnik regije Banat u Izvršnom Odboru SPOS-a.

,, Ove godine smo unapredili naše pčelarsko poljoprivredno gazdinstvo aparatom za prikupljnje pčelinjeg otrova. Konstantnim razvojem i nadogradnjom znanja i iskustva ,puni elana i entuzijazma spojem tradicije i inovacije,želimo da novim idejama pomerimo granice pčelarstva u regionu, ističe Biljana.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.03.2024.

Pomoć voćarima, povrtarima i pčelarima

13.03.2024.

Dobra vest za pčelare

11.03.2024.

Zašto je mart kritičan u pčelarstvu

07.03.2024.

Škola za degustatore meda u Beogradu

26.02.2024.

Šta je preduslov za dobro pčelarenje

11.02.2024.

Osnovan Evropski pčelarski savez – evo i zašto

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca