Isplaćene premije

AGROPRESS je uz podršku Kompanija „Dunav osiguranje“ organizovao radionicu u Knjaževcu na kojoj su predstavnici Glavne filijale Kompanije u Zaječaru, predstavnik Opštine Knjaževac i poljoprivrednici razgovorili o značaju osiguranja i zaštiti poljoprivredne proizvodnje.

Ukazujući na značaj žena preduzetnica u agrobiznisu, učešće u radu radionice uzela je Želica Milojević iz Zubetinca, u okoline Knjaževca, koja se 40 godina bavi voćarstvom i ima oko osam hektara zasada višanja i šljiva i posebno ističe značaj osiguranja.

Želica, koja je i učiteljica, posao u poljoprivredi vidi kao velik izazov, a štete u poljoprivrednoj proizvodnji su, kaže, poslednjih godina česte, pa osiguranje u „Dunavu“ vidi kao sigurnost.

„Osiguranje je jedan vid naše sigurnosti i time zaokružujemo svoju proizvodnju. Bez toga, ne znam da li bismo mogli u pojedinim godinama da pokrijemo troškove, jer se dešavaju različite nepogode…“, kazala je Milojević, koja voćnjake preko „Dunava“ osigurava više od 15 godina.

Ističe da su procene štete kod „Dunav osiguranja“ realne, zbog čega, dodaje, poklanja poverenje toj kompaniji.

Đorđe Bajović, poljoprivrednik iz Knjaževca, koji je pre devet godina započeo sadnju višanja i koji sada ima 2,5 hektara zasada, kaže da je osiguranje jedini spas jer su njegove parcele male i osiguranje se isplati zahvaljujući subvencijama države.

„Bolje da se zaključi polisa osiguranja nego da se radi pod zaštitnom mrežom posle“, navodi Bajović, koji je ove godine osigurao 30 tona višanja.

„Dunav osiguranje“ mi je ove godine po polisi isplatilo 310.000 dinara, moja polisa je koštala 280.000, dok država vraća 40 odsto premije. Imao sam štetu i   „Dunav osiguranje“ mi je isplatilo sve, baš kao što je i trebalo. Realno su procenili štetu“, rekao je Bajović. Poslao je poruku svima da se više bave poljoprivrednom i da osiguraju svoje zasade.

Šef poslovnice „Dunav osiguranja“ u Boru i Knjaževcu Ivan Micić istakao je da je u prodaji polisa useva i plodova opština Knjaževac najdominantnija opština u Timočkoj krajini. Glavna filijala Zaječar „Dunav osiguranja“ tokom prethodne tri godine u osiguranju useva ostvarila je prihod iznad 39 miliona dinara, kaže Micić, ističući da su štete iznosile oko 37 miliona dinara. Micić navodi i da je osiguranje višanja dominantna usluga u osiguranju poljoprivredne proizvodnje na području knjaževačke opštine, pa i Timočkog okruga, te da su ovdašnji nosioci gazdinstava osiguranje prihvatili ne kao nepotreban trošak, već kao jedini i siguran vid finansijske zaštite u poljoprivrednoj proizvodnji.

„Procene šteta na zasadima višanja izvršene su u brzom roku i sve štete isplaćene su na naše i zadovoljstvo naših klijenata“, rekao je Micić.

Sasa Petrović iz Opštine Knjaževac kaže da je uz turizam poljoprivreda dominantna grana privrede u opštini i navodi primer ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, koja samo u  poslednjih šest godina iznosi oko dva miliona evra. Ova  budžetska sredstava bila su usmerena direktno kroz podsticaje na razvoj poljoprivrede.

„Podelili smo sadni materijala za više od 1.000 hektara samo pod višnjama, tako da je opština Knjaževac danas opština s najvećom površinom pod višnjom u celoj Srbiji“, kaže Petrović.

Dodaje da je milion sadnica direktno subvencionisano i finansirano iz Opštine Knjaževac i navodi i druge primere ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju.

„Pomogli smo ljudima da podignu još hiljade košnica pčela, u stočarstvu pomažemo podizanje novih farmi, čak radimo i zasnivanje zasada pod medonosnim biljem“, naveo je Petrović. Petrović ističe da je osiguranje najvažnije za opstanak i sigurno ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju i navodi da se bez osiguranja znatno povećava rizik, pogotovo, ističe, u opštini Knjaževac, koja je podložna vremenskim nepogodama. „Mi imamo sjajnu saradnju s osiguravajućim društvima, a naročito s ‘Dunav osiguranjem’, koje je najzastupljenije u  osiguranja poljoprivrede na našem području. Svake godine ova osiguravajuća kuća povećava obim osiguranja, što pokazuje zadovoljstvo korisnika“, istakao je Petrović.

Nakon tog perioda, koji je trajao do pre 10-ak godina, na poslovnoj teritoriji Glavne filijale Zaječar mogu se prepoznati tri osnovne karakteristike koje su uticale na povećanje prodaje u oblasti osiguranja poljoprivrede:

na teritoriji opština Kladovo i Negotin zahvaljujući veoma plodnom zemljištu i dobrom geografskom položaju revitalizovala se proizvodnja svih vrsta žitarica, a najviše pšenice;

na teritoriji opštine Zaječar izvršena je privatizacija PD „Salaš“ i PD „Zaječar“;

na teritoriji opštine Knjaževac uvećani su zasadi stabala višanja s nekoliko stotina hektara na preko 2.000 hektara. Opština Knjaževac donela je strategiju razvoja u kojoj je poljoprivreda zauzela značajno mesto. Zasadi su uvećani prvenstveno uz pomoć opštine sistemom mera i subvencijama u prethodnom periodu (besplatna podela sadnica, subvencionisanje nabavke poljoprivredne mehanizacije i opreme, subvencionisanje troškova proizvodnje).

Imajući u vidu navedene činjenice, Kompanija „Dunav osiguranje“ je, vodeći proaktivnu politiku, u prethodnom periodu stupala u kontakt s individualnim proizvođačima, udruženjima poljoprivrednika, poljoprivrednim službama, i organizujući više desetina formalnih i neformalnih skupova radila na konstantnom povećanju broja osiguranika iz godine u godinu.

Ilustracija: Želica Milojević, foto: Agropress
Ilustracija: Želica Milojević, foto: Agropress

Na tim skupovima i u individualnim prezentacijama pokušavali smo da našim potencijalnim i budućim klijentima objasnimo da osiguranje nije trošak, već efikasan vid zaštite njihovih finansijskih interesa, a što je najbitnije, i skoro jedini vid zaštite ukoliko nastupe osigurani rizici. Poljoprivreda je fabrika pod otvorenim nebom i rizici koji se mogu ostvariti i koji za vrlo kratko vreme mogu uništiti njihov celogodišnji trud u najvećoj se meri ne mogu sprečiti. Svedoci smo klimatskih promena, nepredvidljivog vremena, povećanja broja dana u godini kad pada grad, jakih i neočekivanih oluja, prolećnih mrazeva. Bavili smo se i bavimo se edukacijom poljoprivrednika u pogledu toga koliki je značaj posedovanja polise u slučajevima padanja grada, izmrzavanja plodova i ostalih rizika. Objašnjavamo i značaj subvencija koje pruža država i koje iznose 40% na premiju osiguranja, kao i intenciju države da, preslikavajući dobru praksu u državama Zapada, osiguranje postane dominantno u zaštiti finansijskih interesa poljoprivrednika u slučaju nastanka šteta usled prirodnih nepogoda.

 

U tom procesu i naši klijenti su uočili našu kompaniju kao lidera na tržištu osiguranja i prilikom donošenja odluke o osiguranju mahom su se opredeljivali za našu „Dunav“.

 

Nažalost, još uvek postoji nemali broj poljoprivrednika koji s rezervom i skepsom uzimaju u obzir osiguranje kao vid zaštite i koji još imaju predrasude u vezi s radom osiguravajućih kuća. Jedan od načina za promenu njihovog stava jeste edukacija, ali po našem mišljenju, drugi način jeste da se, uz subvencije države, lokalne samouprave uključe s dodatnim subvencijama. To je urađeno u više opština u Srbiji i dalo je izuzetne rezultate u povećanju broja osiguranih površina, ali nažalost i u povećanju šteta. Zbog trenutno nestabilne situacije u pogledu otkupa poljoprivrednih proizvoda, mnogi odustaju od osiguranja jer se boje da ukoliko otkupna cena bude niža od proizvodne cene neće moći da plate polisu osiguranja. Oni, nažalost, ostaju bez osiguranja i prilikom nastanka šteta bivaju prinuđeni da se za pomoć obraćaju i lokalnoj samoupravi i državi.

 

Glavna filijala Zaječar u prethodnim godinama pokazuje stalnu tendenciju rasta prodaje polisa osiguranja poljoprivrede, i to dominantno u Opštini Knjaževac, gde se najviše osiguravaju plodovi višnje. Nakon plodova višnje, osiguravaju se plodovi šljive i grožđe. Što se tiče drugih poljoprivrednih proizvoda, najčešće se osiguravaju pšenica i kukuruz, i to uglavnom na području opštine Negotin.

 

Rizici koji se najčešće ugovaraju jesu osnovni požarni rizici: požar, grad, udar groma, dok se od dopunskih rizika kod voća sve više ugovara dopunski rizik od prolećnog mraza, a kod žitarica dopunski rizik od oluje.

 

U prethodnom trogodišnjem periodu Glavna filijala Zaječar imala je preko 38.000.000 dinara ostvarene premije osiguranja, i to dominantno osiguranja plodova višnje – u iznosu od preko 30.000.000 dinara.

 

Klimatske promene, nepredvidljivost vremena i konstantno povećanje broja dana padanja grada iz godine u godinu prouzrokovalo je da štete na osiguranim poljoprivrednim proizvodima budu izuzetno brojne i velike. Broj podnetih i isplaćenih odštetnih zahteva u posmatranom periodu iznosi oko 400, a poljoprivrednicima je isplaćeno oko 35.500.000 dinara.

 

Prosečna premija po hektaru osiguranih plodova višnje iznosi nešto ispod 20.000 dinara (nakon subvencija), što za osiguranika u prihodnoj kalkulaciji nakon prodaje plodova predstavlja trošak od oko 4% za stavku osiguranja. Što se tiče učešća na tržištu, procena je da oko 20% proizvođača osigurava svoje zasade, a od osiguranih površina Kompanija ima učešće na tržištu od preko 50%. Polje osiguranja je veliko i smatramo da uz pomoć države i lokalne samouprave, uključujući i stabilnost u ceni u otkupu poljoprivrednih proizvoda, u narednom periodu možemo beležiti konstantan rast prodaje navedenih vrsta osiguranja.

 

Mi zaposleni u Glavnoj filijali Zaječar u procesu rada trudimo se da klijentu pre ugovaranja osiguranja pružimo potpunu informaciju o proizvodu koji nudimo, da ga upoznamo s rizicima koji mogu nastati i uticati na njegovu finansijsku stabilnost. Ukoliko nastane šteta, trudimo se da klijentima pružimo brzu, efikasnu i stručnu procenu, te da na taj način i kvalitetom i brigom o klijentima nadmašimo konkurenciju.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

12.12.2023.

Zašto treba osigurati useve i plodove

06.12.2023.

Predstavnici Uprave za agrarna plaćanja na 14. Stručno – edukativnom seminaru Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Republike Srbije

16.10.2023.

Raspisan javni poziv za podsticaje za premiju osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja

01.05.2023.

Aleksandar Vučić: Pomoć hladnjačarima do polovine maja

18.10.2022.

Čudesna moć u Radicinim čajevima i melemima

07.07.2022.

Kompanija „Dunav“ za dobrobit svih nas

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca