Posle sakupljanja, lešnike treba prosušiti jer obično sadrže oko 30 % vlage, a treba ih svesti na 8 % Ukoliko zasad nije veći od 1 ha, najbolje je sušenje obavljati pod nekom nadstrešnicom. Za sušenje je neophodno naparviti promaju. Sloj lešnika ne treba da bude deblji od 10 cm, obavezno ih povremeno mešati. Kod proizvodnje od više tona, sušenje se obavlja u sušnicama. Temperatura ne treba da pređe 38 °C, da ulje lešnika ne bi užeglo.
„Vakum mašinama“ se odstranjuju prazni i šturi plodovi, a plodovi mogu da se prodaju u ljusci ili jezgri. Klasiranje se radi na osnovu krupnoće plodova. Nizak sadržaj vode u jezgri, koja je zaštićena ljuskom, omogućuje znatno bolje i duže čuvanje plodova od plodova drugih voćnih vrsta. Uvek se čuvaju prosušeni lešnici. U hladnjači sa kontrolisanom atmosferom i mogu da se čuvaju i do 10 godina. U hladnjači sa normalnom atmosferom mogu da se čuvaju do 3 godine. Relativna vlažnost vazduha u hladnjačama je do 60 % Često zbog zauzimanja mesta, čuva se u jezgri a ne u ljusci. Jezgra je bolje čuvati u tami. Nejčešće se čuvaju u kartonskim kutijama, obloženim celofanom ili u teglama. Jezgra se čuva sa upola manje vlage, nego plodovi u ljusci.