LESKIN RILAŠ kako ga sprečiti?

LESKIN RILAŠ  je rasprostranjena štetočina u svim proizvodnim područjima leske. Može da nanese velike štete koje u određenim godinama mogu da budu i do 70 %. Štete nanose i larve i odrastao insekt.

Imago je žuto-smeđe boje, telo je prekriveno žućkastim nežnim maljama. Ima tanku dugačku surlicu. Javlja se kajem maja-početkom juna meseca. U početku se hrani lišćem a kasnije kada su plodovi tek zametnuti, buši ih i polaže jaja. Jedna ženka može da ošteti i do 150 plodova.  U svaki plod položi po jedno jaje. Štete na plodovima koje nastaju ubodom surle su ulazna vrata za fitopatogene gljive koje su prouzrokovači truleži, naročito ako su u tom periodu učestale kiše. U takvim uslovima može propasti i do 50 % roda leske usled truleži plodova. Ispiljene larve se hrane jezgrom ploda što dovodi do opadanja plodova. Tokom jula i avgusta meseca larva izlazi iz oštećenog ploda. Tada se zavlači u zemljište gde prezimljava na dubini od 15-25 cm u stadijumu larve.

Mehaničke mere suzbijanja podrazumevaju kultiviranje tokom jeseni i zime kako bi se larve na taj način izbacile na površinu zemljišta i stradale od hladnoće. Hemijske mere podrazumevaju primenu registrovanih insekticida u cilju suzbijanja imaga, dok ne dođe do polaganja jaja u plod.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

26.01.2024.

Značaj leske za pčelinje zajednice

06.06.2023.

Zaštita leske

11.01.2023.

Kako sve možemo formirati stablo leske

14.12.2022.

BAKTERIOZNA PLAMENJAČA LESKE

23.08.2022.

Kako suzbiti leskin rilaš

29.03.2022.

Koja je najbolja podloga za lesku

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca