Šta ne treba da bude u pčelinjim društvima

Ilustracija: u pčelinjaku Slobodana Jevtića, foto: Slobodan Jevtić
Ilustracija: u pčelinjaku Slobodana Jevtića, foto: Slobodan Jevtić

Tokom novembra u nedostatku hrane pčelinjim društvima dodati rezervne okvire sa medom, pri čemu treba voditi računa da med potiče iz zdravih društava, a treba dodati i kvalitetnu pogaču.

U pčelinjim društvima ne bi trebalo da bude zatvorenog legla. To je pravi momenat da se sprovedu zaštitne mere protiv varoe destructor, koja je u ovom periodu na pčelama. Tretman se može sprovesti biološkim sredstvima, kao što je oksalna kiselina ili sredstvima na bazi akaricida. Takođe, u ovom periodu je potrebno suziti leta na košnicama kako bi se sprečio ulazak miševa i drugih neprijatelja.

Imamo i radove u pčelarskoj radionici, farbanje košnica, sklapanje ramova, uvlačenje žice, te pretapanje voska i slično. Važno je napomenuti da je tokom zimskog perioda potrebno uraditi sve pripremne radove kako bi se spremno dočekala naredna sezona.

Treba učiti, proširivati svoje znanje o životu pčela. Koliko pčelarske knjige i časopisi imaju važnu ulogu u savremenom pčelarstvu, vidi se iz činjenice (koju je prikazao jedan britanski pčelarski stručnjak), da ni o jednoj drugoj životinji nije napisano toliko knjiga koliko o pčeli. Zbog toga je potrebno da se posveti što je moguće više pažnje obrazovanju pčelara. S obzirom da nemamo ustanova koje mogu masovno da deluju u tom pravcu, ostaje da to obavljaju pčelarske i druge privredne organizacije, zainteresovane za intenzivno iskorišćavanje pčele, a i sami pčelari čitajući pčelarske knjige i časopise u kojima mogu naći, ako ne sva, a ono najvažnija dostignuća pčelarske nauke i prakse.

Povezano

Iz ove kategorije