Kafa ili čaj odlučite sami

Ilustracija: Čajevi, foto Domaćinska kuća
Ilustracija: Čajevi, foto Domaćinska kuća

Kafa je napitak koji se pravi od semena istoimene biljke kofein. Osnovni sastojak kafe je kofein, osim njega  kafa sadrži i  belančevine, vodu, masnoće i mineralne soli. Jedan od sastojaka kafe je  trigonelin koji se  pri kuvanju pretvara u vitamin niacin (iz grupe B vitamina).Obzirom na prisustvo kofeina ,kafa deluje stimulativno na centralni nervni sistem, smanjuje znake umora i povecava paznju. Umerena količina  kafe deluje kao blagi stimulant i ima pozitivno dejstvo na raspoloženje i budnost, . Neke studije su dokazale da podiže nivo psihofizičke spremnosti, opušta disajne organe ,sprečava pad koncentracije, smanjuje depresiju i anksioznost.

Sa druge strane,u  većim količinama kafa uzrokuje uzbuđenost, psihički nemir, lupanje i preskakanje srca i nesanicu , može  izazvati grčenje srčanog mišića Dugotrajna upotreba velikih količina  kafe izaziva blagu zavisnost a apstinencija izaziva blaze nervne i psihičke smetnje.

Upotrebom prevelikih količina kafe smanjuje se  apsorbcija vitamina i minerala, otežava varenje i može dovesti do pojave gorušice. Kafa može biti uzročnik, ubrzanog rada srca i glavobolje.

Preporučena dnevna količina bi bila dve soljice kafe dnevno, dok bi ljudi sa visokim krvnom pritiskom, srčanim smetnjama, nervnom napetošću i nesanicom trebalo da  je izbegavaju.

Postoje i  surogati kafe koji gotovo ne sadrže kofein koji je ustvari glavni aktivni sastojak kafe i doprinosi svemu navedenom. Surogati  su prženi plodovi i prženi delovi jestivih biljaka bogatih skrobom i šećerima koji prokuvani ili rastvoreni u vodi .
Kao osnovne sirovine za proizvodnju surogata kafe mogu se upotrebljavati: ječam, raž, pšenica, ječmeni slad i slad drugih žitarica, cikorijino korenje, smokva, rogač, slanutak (naut), drugi jestivi plodovi bogati skrobom ili šećerom, kao i soja.

Čaj je odlična alternativa kafi.  Sastoji se od polifenola i alkaloida – kofeina/tein/ ,teofilina  teobromina. Sadrži  aminokiseline,proteine,minerale…

Polifenoli predstavljaju grupu jedinjenja kojim se pripisuju zdravstvene koristi čaja.

Usled prisustva kofeina, čaj takodje može izazvati slicne efekte kao kafa ukoliko se koristi u prekomernim kolicinama. Postoji mnogo vrsta, koje uglavnom poticu od biljke cajevac  to su  crni, beli, zeleni….

Sa druge strane, čajevi se mogu praviti i od razlicitih delova cveća, korenja i naravno voća. Oni ne sadrze kofein, imaju širok spektar korisnog dejstva na ljudsko zdravlje.