Potpisani Ugovori o subvencijama sa poljoprivrednicima

Ilustracija: poljoprivredna mehanizacija, foto: G.Đ.
Ilustracija: poljoprivredna mehanizacija, foto: G.Đ.

U Skupštinskoj sali opštine Topola, potpisani su Ugovori o subvencijama sa poljoprivrednicima. Nosioci poljoprivrednog gazdinstva koji su aplicirali za sredstva dobili su pomoć za prihranu pčela i stočnu hranu u petom krugu subvencija. Pored poljoprivrednika potpisivanju ugovora su prisustvovali predsednik opštine Topola Igor Petrović, predsednik SO Topola Miodrag Milovanović, član opštinskog veća za poljoprivredu Moma Vasiljević kao i stručna lica iz oblasti poljoprivrede.

„Budžet opštine Topola za poljoprivredu je bio mali, s toga je novo rukovodstvo opštine zauzelo stav da poljoprivreda ima prioritet. Zbog toga će već od sledeće godine za 23 odsto biti uvećan budžet za poljoprivredu a predviđene su i nove mere od kojih je jedna za razvoj seoskog turizma. Za sada ih ima 11 registrovanih, imamo najavu da će ih biti još i mi smo za tu namenu opredelili dva miliona dinara da im pomognemo“, rekao je Moma Vasiljević, član opštinskog veća za poljoprivredu u Topoli i dodao da će prvi konkurs za poljoprivrednike biti u martu.
On je naglasio da je epidemiološka situacija značajno uticala na poljoprivrednike, pa je zbog toga opština rebalansom budžeta pokušala da dodatno pomogne ovu kategoriju stanovništva.

„Primetan je povećan broj žena koje apliciraju za sredstva kao i mladih poljoprivrednika. U ovom krugu ima dosta žena iz Rajkovca, koje su konkurisale za stočnu hranu, smatram da bi trebalo da se razmišlja o preradi i da se zatvori krug proizvodnje na imanju. Opština Topola već pomaže, tu je i Ministarstvo koje takođe izdvaja značajna sredstva, tako da bi mladi na selu trebali da se uključuju i formiraju zadruge. Mi ćemo svakako pomoći i to je veoma bitno i potrebno jer će bez zadrugarstva sve biti teže“, ističe Vasiljević.
Prvi čovek opštine Topola Igor Petrović, rekao je da je bilo dosta prijava u petom krugu subvencija koje sprovodi opština.

„Posebnu pažnju u narednom periodu posvetićemo poljoprivredi, kroz razne mere podrške, razvoj zadrugarstva, uz pomoć Ministarstva, očekujemo bolji položaj poljoprivrednih proizvođača i to će biti naš cilj. Ugovori su potpisani za dve mere pomoći, rebalansom budžeta smo uspeli da to sprovedemo i da poljoprivrednike na ovaj način pomognemo“, kazao je Petrović.

 

Povezano

Iz ove kategorije