Kako klimatske promene utiču na pčelarstvo

Ilustracija: Maja Vitez, foto: Maja Vitez
Maja Vitez, foto: Maja Vitez

Područje na kome se bavimo pčelarstvom samo po sebi je veoma zahtevno, jer je priroda surova i nepredvidiva, govorimo o planinskom pčelarenju. Generalno govoreći za Srbiju, situacija je više nego povoljna,  ako izostavimo neke činjenice koje negativno utiču na pčelarstvo.

Iz godine u godinu, svi vidimo posledice klimatskih promena koje imaju snažan uticaj na pčelarstvo kao granu poljoprivrede. U svetu postoji oko 20. 000 vrsta pčela, od kojih je nekoliko stotina izumrlo,  ili skoro nestalo i taj broj se stalno povećava. Tu mislimo i na bumbare koji važe za najbolje oprašivače.

Pored klimatskih promena,  glavni uzročnik je čovek i njegovo nesavesno ponašanje kada je reč o prekomernoj upotrebi pesticida u poljoprivredi.

Aero zagađenje, industrija i poljoprivreda zajedno sa još mnogim drugim faktorima imaju snažan uticaj na klimu i njene promene.

Moramo da shvatimo da je naša planeta u opasnosti i da je dostignuta kritična tačka bez povratka. Hocu reći, biće sve gore i teže za nas pčelare i da treba da prođe mnogo vremena da bi se stanje vratilo u normalu. Trenutno se suočavamo sa tim posledicama i prozivljavamo ni malo lake trenutke sa našim miljenicama, pčelama.

Sve što možemo i moramo da uradimo jeste da se stalno i neprestano borimo, razmenjujemo iskustva i informacije, edukujemo ljude oko sebe gde god to možemo. Doći će  vreme kada nećemo raspravljati o visokim prinosima meda, već ćemo nastojati da sačuvamo zdravu populaciju i održimo je kao vrstu.

Veliku ulogu u svemu tome imaće i genetika pčela u koju je čovek vec duboko umešao prste.

Radeći na tome da ima što veće pronose i prihode, direkto se umesao u prirodu koja je pčelu stvorila  pre više od 150 mil.godina  kao savršeno biće koje zahvaljujući tome postoji i dan danas.

Ne možemo reci da mi pčelari ne ugrožavamo pčelu svojim nepromišljenim postupcima. Šta nam vredi znanje o pčelama, njenom životnogm postanku, biološkim osobinama, kada imamo samo jedan cilj – da sebi pribavimo što veću materijalnu korist, a često na štetu i nas samih.

U našem pozivu, poslu imamo primere gde pčelari šireći svoj posao vezan za pčelarstvo na kraju zapostave i sam pčelinjak, radi posla koji im donosi veće prihode. Ako ćemo o zaradi, tako jedan proizvođač „lekova za pčele“ može više da profitira od samog pčelara. Da i to smo izumeli, lekove za pčele. Da nije nas ljudi njihov opstanak bi bio neizvesniji, kako tvrdimo i mi sami pčelari!

Naše je da pčeli obezbedimo dobre ako ne i idealne uslove, sve ono što se podrazumeva i spada pod tim bez kompromisa.

Kada to uradimo i kada krene aktivna sezona „medobranja“, možemo samo da koordiniramo sa tom osnovom, a kao rezultat za to dobićemo nagradu od pčelica – božanstvenu supstancu zvanu med.

Zapratite grupu,  ili postanite njeni članovi,  kako možete da saznate i čujete iskustva naših članova, njihove životne priče koje možda mogu da vam pomognu u odluci bavljenja ovim poslom.

https://www.facebook.com/groups/768894106475330

Povezano

Iz ove kategorije