Pojilo treba postaviti već tokom prvih sunčanih dana, evo i kako

Ilstracija: pčelinjak i voda za pojilo, foto: S.K.
Ilstracija: pčelinjak i voda za pojilo, foto: S.K.

Čišćenjem podnjača i ulica od uginulih pčela činimo zajednicama veliku uslugu, kako ne bi trošile svoje vreme i nepotrebno se iscrpljivale na ovom poslu. Delimično blokiranje ulaza u košnicu mrtvim pčelama sprečava razmenu vazduha sa okolinom i povećava se vlaga u košnicama.
Bez vode se ne može odvijati život bilo kog bića, pa i pčela. Zato treba usmeriti pčele ka pojilima koja treba da se nalaze u neposrednoj blizini pčelinjaka, kako na neadekvatnim prirodnim pojilima ne bi nepotrebno gubili pčele zbog veoma promenljivih temperaturnih prilika u ovo doba godine. Pojilo treba postaviti već tokom prvih sunčanih dana i aktivirati ga. Kako? Voda se zagreje na 35–40 °C, i doda joj se med sa jačim mirisom (lipa, livada, suncokret). Sve se dobro izmeša i sipa direktno u pojilo, po njegovim ivicama, ne više od 500 g da ne bi došlo do hlađenja. Na jedan litar vode sipa se 300–350 g meda. Treba neko vreme biti na pčelinjaku tokom prvog dana i ovu tečnost dodavati ako nestane. Ako bi nestala, uloženi trud bio bi uzaludan. Sa nekoliko litara ovog rastvora pčele će biti „istrenirane“ i upućene ka izvorištu čiste vode tokom celog leta.