Saveti uspešne pčelarke

Ilustracija: Ana Baričev, foto: Arhiva Ane Baričev
Ilustracija: Ana Baričev, foto: Arhiva Ane Baričev

Pčelarstvom sam počela da se bavim  u vreme kada mi je finansijska situacija bila loša. To je i bio razlog da  počnem da se bavim ovim poslom.

,, Nabavila sam dve košnice i jedna je imala i krečno leglo. U ovaj posao nisam krenula sama, imala sam podršku supruga i oca. Posle dve godine pčelarenja shvatila sam da košnice moram da selim, ističe Ana Baričević,  i dodaje: investirala  sam u prikolicu i platformu,  i tako svake godine uživam u seljenju i adrenalinu kada vaga pokaže, da sam u plusu.

Ilustracija: Anin med, foto: Fb stranica A.B.
Ilustracija: Anin med, foto: Fb stranica A.B.

Ana ima i nekoliko saveta:

  • Nikada ne tvrdite da je vaš med najbolji, očito je da niste probali od drugog pčelara. Volite svoje, ali poštujte tuđe.
  • Ne tvrdite da kupci mogu biti sigurni da je med pravi ako je kristalizovan. Jer teza vam nije dobra. Zašto,  pa probajte svoje pogače? Stvarno su ukusne. Još malo ako dodate u nju voćnu aromu, spakujte  to u teglicu, dobili ste TOP med.
  • Ne tvrdite da balon koji ide sporo prema vrhu kada okrenete teglu da je znak da je med pravi. Jer dobro skuvani šećer u tegli može da napravi isti efekat.
  • Probajte rečenicu MED SE UŠEČERIO zameniti MED SE KRISTALIZOVAO.

Med ne vrcajte sa velikim postotkom vlage ( veći od 20).

  • Čuvajte med na tamnom i suvom   Ne stavljajte ga u plastične kante, i ne ostavljajte  ga otvorenog da povuće miris i vlagu iz okoline, jer miris podruma se može osetiti u tegli.
  • Ne pričajte negativno o medu od kolege pčelara, jer i vi ste pčelar. Ne zaboravite da na takav način blatite sve pčelare pa i sami sebe.
  • Morate zmati sve o svom medu da bi mogli kupcu predstaviti ono što prodajete.
  • I na kraju investirajte u sebe, svoje znanje i svoje pčele i pčelinjak.

Povezano

Ilustracija: Selidba, foto: Tatjana Mrdak

Seoba pčela

Savremeno pčelarstvo, okrenuto ekonomičnosti i produktivnosti se ne može ni zamisliti bez seobe pčela na

Opširnije »

Iz ove kategorije