Značaj pčela u voćarstvu

Ilustracija: pčela na cvetu, foto: Tatjana Mrdak
Ilustracija: pčela na cvetu, foto: Tatjana Mrdak

Značaj pčela u voćarskoj proizvodnji, je nemerljiv. Za redovan rod voća, dobru krupnoću, oblik i boju ploda ogroman uticaj imaju pčele i njihovo prisustvo tokom cvetanja voćaka. Svaki cvet je specifične boje, veličine, oblika, građe, mirisa, a sve je u cilju da se privuče insekat koji će izvršiti oprašivanje cveta. U proizvodnji u voćarstvu, izuzev oraha i leske gde je oprašivanje vetrom, oprašivanje je insektima, skoro isključivo pčelama. Poseta pčele cvetu je u cilju uzimanja nektara i cvetnog praha, potrebnog za život i razmnožavanje pčelinjeg društva, a uzgredni posao, koji je voćarima prioritetan, je oprašivanje nanošenjem polena na žig tučka, što rezultira oplodnjom i stvaranjem ploda, kao krajnjeg cilja u proizvodnji u voćarstvu.
Naučno je dokazano da oprašivanjem smešom cvetnog praha, cvetni prah od više sorti u okviru iste voćne vrste, što najmasovnije obezbeđuju pčele u prirodi, dobijaju se veći prinosi, krupniji, kvalitetniji i bolje obojeni plodovi.

Da bi pčela dala što veći efekat u vreme cvetanja potrebno je da je što bliža cvetovima. Smatra se da je najveći efekat kada je udaljenost pčele od paše do 2 km, a da je dosta slab ukoliko je udaljena 4 i više kilometara kada ostvaruje manji broj letova i poseti manje cvetova.

Brzina leta pčele je 35-45 km/čas po tihom vremenu, odnosno 14-28 km/čas po vetrovitom vremenu. Ako je u vreme cvatanje toplije, sunčanije i bez vetra, može zadovoljiti manji broj košnica. Ukoliko je vetrovitije i hladnije, broj košnica treba povećati. Košnice treba rasporediti po celom voćnjaku. Raspoređuju se u vreme cvetanja, a najbolje je da se unose se u voćnjak kada je otvoreno 10-15% cvetova. Ranije ih ne treba unositi, kako se pčele ne bi orijentisale na cvetove korova i drugih biljaka koje cvetaju.

Zbog toga je najpoželjnije da se pčelinja društva rasporede u samom voćnjaku u vreme cvetanja. Smatra se da je u punom cvetu voćaka potrebno za potpuno oprašivanje obezbediti 2-3 pčelinja društva po hektaru površine.
Vrednost pčele kao oprašivača posebno je značajna kada se dešava eksplozivno cvetanje. Pored dobijanja većih prinosa voća plodovi su lepšeg izgleda, pravilnijeg oblika, transportabilniji su I, duže traju, sadrže više šećera, vitamina, mikroelemenata, belančevina, mineralnih materija, postižu bolju cenu na tržištu i dr. Prinos nekih voćnih vrsta sa oprašivanjem pčela može se povećati za nekoliko puta.

Povezano

Ilustracija: Selidba, foto: Tatjana Mrdak

Seoba pčela

Savremeno pčelarstvo, okrenuto ekonomičnosti i produktivnosti se ne može ni zamisliti bez seobe pčela na

Opširnije »

Iz ove kategorije