Rakija se može proizvoditi od svih voćnih vrsta koje sadrže šećer iz kojeg u toku alkoholne fermentacije nastaje alkohol. Najpogodnije voćne vrste za proizvodnju rakije su jabučaste (jabuke i kruške) i koštičave vrste (šljive, trešnje, višnje, kajsije i breskve). U nekim zemljama rakija se proizvodi i od bobičastog voća (maline, ribizle, kupine itd.).
Lozovača i komovica se proizvode od prevrelog kljuka grožđa ili komine od groţđa koje zaostaju u proizvodnji vina.
Voće za proizvodnju rakije se bere u punoj fiziološkoj zrelosti jer u tom stadijumu voće sadrţi maksimalnu količinu šećera i najizraţeniju sortnu aromu koja je veoma važna za svaku voćnu rakiju. Za proizvodnju voćnih rakija uglavnom se koristi voće koje nije prikladno za duže čuvanje i skladištenje, prezrelo, oštećeno i manje kvalitetno. Od takvog voća moţe se dobiti još uvek dobra rakija. Jako trulo i plesnivo voće znatno umanjuje kvalitet rakije jer dolazi do prelaska stranih mirisa u rakiju za vreme destilacije.
Za proizvodnju vrhunske rakije potrebno je uzimati samo fiziološki zrelo, neoštećeno i dobro čuvano voće. Prezrelo, oštećeno i plesnivo voće sadrži manje šećera i ima lošu aromu, pošto prezrelo voće brzo gubi aromatične komponente. Izuzetak od ovog generalnog pravila čine šljive i kruške viljamovke čiji prezreli plodovi sadrže više aromatičnih materija i daju kvalitetniju rakiju.
Najznačajniji parametri kvaliteta voća su sadržaj šećera, proteina, vitamina, kiselina (limunska, jabučna, vinska, sirćetna), organskih jedinjenja i minerala. Ovi sastojci daju rakijama karakterističan ukus, miris i boju.
Da bi šljivovica bila dobra treba da odleži barem pet godina, a ako se očekuje odličan destilat na njega bi trebalo da se čeka barem deset pa i više godina. Proces alkoholne fermentacije se veoma teško odvija ako u voću nema dovoljno azota i fosfora jer su oni neophodni kvascima za rast i razmnožavanje. Taninske materije, aromatična ulja, viši i niži alkoholi su takođe značajne komponente voća u proizvodnji voćnih rakija.
Svakako najznačajnija komponenta voća u proizvodnji voćnih rakija je šećer. Sadrţaj šećera zavisi od voćne vrste, agrotehničkih uslova i stepena zrelosti voća. Sirovine sa većim udelom suve materije su kvalitetnije i isplativije jer daju više korisnih hemijskih sastojaka i bolji randman alkohola.
Sorte šljive za rakiju: Požegača, požegača, čačanska rodna, čačanska lepotica. Pored ovih sorata, u proizvodnji rakije uspešno se koriste i Valjevka, Trnovača, Vagenhajmova, Belošljiva, Stenley (stenlejka). Treba reći, s obzirom na njenu popularnost kod nas, da sorta Stenley ima slabiji potencijal za proizvodnju raikije dobrog kvaliteta.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije – Uprava za agrarna plaćanja, danas je objavilo Javni poziv za podnošenje zahteva
Embriotransfer je savremeni biotehnološki metod čija je suština presađivanje oplođenih jajnih ćelija. Od ženskih životinja davalaca uzmu se oplođene jajne
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić sastao se sa dr Ronaldom Seeligerom, predsednikom Saveta stranih investitora (FIC),
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić sastao se danas u Ministarstvu sa predstavnicima Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog
Udruženje proizvođača i ljubitelja voćnih rakija “Čuvari tradicije” Apatin organizovaće 23. marta treću Rakijašku radionicu. Organizatori navode da će radionica