Semetesko jezero – čudo prirode

Ilustracija: Semetesko jezero, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Semetesko jezero, foto: Svetlana Kovačević

Jedna od najinteresantnijih hidroloških pojava na Kopaoniku jeste Semeteško jezero. Ovo jezero pripada selu Semeteš koje se nalazi podno Orlovca. Selo Semeteš ima po poslednjem popisu oko 90 stanovnika. Još se u tom selu mogu videti brvnare prekrivene šindrom.

U ovom selu ima više izvora i to: Jovičin Do, Vrela, Više Jezera i drugi bez naročitih imena. Ovde se nalazi jezero – Semetiško Jezero. Narod priča da se vrlo često trese, da mu je količina vode stalna i veruju da je vrlo duboko. U staro doba ljudi su hteli da ga izmere, te su vezali kamen i spuštali u jezero, navezali su za četiri tovara konopaca pa opet dno nisu mogli dohvatiti.

Smešteno na obroncima planine, u selu Semeteš, na oko 15 kilometara udaljenom od Raške, iza masiva planine Kopaonik jezero neobične lepote je skriveno od očiju turista. Semeteško jezero leži na nadmorskoj visini od 900m, dok prečnik iznosi 60 metara. Pored geografskih odlika, ono što je zanimljiva činjenica o ovom jezeru je i to što su se na jezeru formirala mala ploveća ostrva koja posetioce ostavljaju bez daha.

Jedna od atrakcija koja je dostupna svim posetiocima je mogućnost vožnje po ostrvima. Uz vesla i dovoljno hrabrosti da se otisnete u avanturu koja uključuje prirodu kao saveznika, moguće je da doživite nezaboravno iskustvo koje ćete dugo prepričavati.

Ilustracija: Urednica portla na Semeteskom jezeru, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Urednica portla na Semeteskom jezeru, foto: Domaćinska kuća

Semeteško jezero na Kopaniku vodu dobija od dva izvora koji se nalaze iznad jezera. Meštani su se pobrinuli da pored flore, na ovom jezeru buja i fauna pa su ga poribili. Bogat biljni i životinjski svet savršeno se uklapa u okolni zeleni pejzaž čineći jezero još lepšim i zanimljivijim.

Pošto se jezero nalazi u ataru sela Semeteš, sve što treba da uradite jeste da dođete do samog sela. Do njega je lako doći sa bilo koje strane. Na Ibarskoj magistrali, pre ili posle Raške, zavisi odakle dolazite, naići ćete na selo sa interesantnim nazivom – Kaznovići. Upravo tu se nalazi skretanje za Semeteš. Posle ovog skretanja trebalo bi da se držite leve strane i vrlo brzo ćete naići i na selo i na jezero.

Semeteš nije u sastavu Nacionalnog parka prirode Kopaonik, ali je kao deo jedinstve turističke ponude sve posećenija i sve poznatija destinacija, pogotovo za one koji tokom leta dolaze na Kopaonik. Nezaobilazno je mesto planinara, avanturista i prirodnjaka. Ovo mesto je postalo i jedna od glavnih lokacija za fotografisanje mladenaca iz Raške, Leposavića, Mitrovice, Novog Pazara i drugih mesta.

S obzirom da jezero nisu uspeli da ispitaju ni ronioci, starci i meštani ovog kraja ispredaju legende da su se nekada na ovom jezeru okupljale vile, a da se noću ponekad čuje glas neke vodene nemani od koga se slučajnim prolaznicima ledi krv u žilama. Prema narodnoj priči, neki pop je želeo da obavi vršidbu na dan Svetog Ćirila pa su ga meštani upozorili da tada ne treba raditi. On je započeo posao, a zemlja se otvorila, progutala njega i konje i iskuljala je voda koja i danas treperi.

Povezano