Hibiskus je poreklom sa prostora danačnje Indije i Kine iz porodice slezova( (Malvaceae). Uzgaja se zbog njegovih raskošnih cvetova, ali je veoma cenjen i kao biljni čaj. Veoma je rasprostranjena biljka, postoji oko 200 vrsta.
Razmnožava se semenom i reznicama. Razmnožavanje semenom ne daje onu vrstu od koje se uzme seme, a razmnozavanje reznicom daje tačno onu biljku sa koje se uzme reznica. Razmnožavanje reznicama je najbolje u periodu od polovine februara do polovine marta. Najbolje su reznice odsečene sa rastućih vršaka biljke, dužine 6-10 cm sa najmanje 3 lista. Reznice Hibiskusa veoma lako se ožiljavaju u čistoj vodi tako što ih stavljamao u bocu da grančica bude do polovine u vodi, a stalna temperatura prostorije oko 18 C. Kada se užile stavljaju se u odgovarajuću zamlju.
Hibiskus najbolje napreduje u toplim i vlažnim klimatskim područjima. Biljci najviše prija kada dnevno prima od 6 – 8 sati sunčeve svetlosti; međutim, popodnevna senka je korisna u klimatskim područjima sa visokim temperaturama.
Tokom zime, ako živite u području sa hladnim zimama, premestite hibiskus na zaklonjeno mesto ili ga unesite u kuću.
Čaj od hibiskusa se već vekovima koristi u narodnoj medicini za ublažavanje i otklanjanje raznih zdravstvenih tegoba. Hibiskus je listopadni ukrasni žbun poreklom iz Kine i Indije, odakle se raširio po svetu i dans postoji 130 do 150 vrsta hibiskusa, koji mogu biti divlji i kultivisani, jednogodišnji i višegodišnji, od svetloružičaste do tamnocrvene boje.