Dobra i kao medonosna biljka

Ilustracija: uljana repica, foto: pixabay
Ilustracija: uljana repica, foto: pixabay

Uljana repica spada među najvažnije uljane biljke. Gaji se zbog semena koje sadrži oko 45% ulja i oko 20%belančevina. Pogodna je i za ishranu životinja u svežem stanju. Štiti zemljište od erozije,  a zbog vremena i dužine cvetanja veoma je značajna u ispaši pčela. U poslednje vreme,ulje uljane repice se sve više koristi za proizvodnju biodizela.
Uljana repica se mora gajiti u plodoredu. Najbolji predusevi su krompir, rano povrće, a najčešće predusev pšenice, najviše joj odgovaraju duboka dobro kultivisana zemljišta.

Priprema zemljišta za setvu uljane repice, počinje odmah posle skidanja pšenice-ljuštenjem strništa. Ovo se izvodi na dubini 13-15 cm. Osnovnu obradu treba uraditi na dubini 20-30 cm , u zavisnosti od tipa zemljišta. Nakon oranja treba poravnati  površinu, zatvoriti brazde,a zatim predsetvenom pripremom treba uništavati mlade korovske biljke i klijala semena.Gornji sloj zemljišta u koji se polaže seme na dubini od 2cm, mora biti mrvičaste strukture.

Blagovremena, pravilna i optimalna primena đubriva,je osnovni preduslov za postizanje visokih stabilnih prinosa.potrebna količina đubriva u toku vegetacije je oko 210 kg N, 75 kg P i oko 300 kg K. Polovinu od ove količine treba primeniti pre osnovnog oranja,a polovinu u predsetvenoj pripremi.

Ilustracija: uljana repica, foto: pixabay
Ilustracija: uljana repica, foto: pixabay

Veoma je značajna primena azota,i to trećina predsetveno,a 2/3 –u vreme porasta(krajem februara),oko 100 kg/ha.Za setvu treba upotrebiti kvalitetno seme.

Optimalni rok setve je septembar, tako da biljka ulazi u zimu dovoljno razvijena. Repica se seje u redove najčešće sa međurednim razmakom od 25 cm,  jer se za setvu koriste sejalice za pšenicu gde se zatvara svaka druga lula.

Potrebna količina semena, zavisno od sorte se kreće 4-5 kg/ha,a dubina setve treba da je oko 1,5-2,5 cm.

Kao redovne mere nege treba izvršiti suzbijanje bolesti i štetočina (repičina lisna osa, buvač, pipa, plamenjača, mrka pegavost…).
Žetva je jako odgovoran posao, ona jako brzo sazreva pri kraju vegetacije, i najbolje je žnjeti u tehnološkoj zrelosti. Žetva se obavlja žitnim kombajnom kada je vlaga u zrnu ispod 15%.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca