Otvoren konkurs za razvoj poljoprivrede

Traktor, ilustracija, foto: S.K.
Traktor, ilustracija, foto: S.K.
  • Traktor, ilustracija, foto: S.K.
    Traktor, ilustracija, foto: S.K.

    Zlatibor uz tehničku podršku USAID Programa za konkurentnu privredu, raspisuju konkurs za dodelu sredstava poljoprivrednicima u pomenutoj opštini.

– Konkurs je raspisan do 30. septembra, do kada će nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije opštine Prijepolje, moći da konkurišu za nabavku nove opreme i mehanizacije, i sadnog materijala. Vrednost podsticaja koji mogu da ostavare iznosi pola miliona dinara. Opština Prijepolje, subvencioniše 30% tog iznosa, dok ostatak novca poljoprivrednici vraćaju tokom naredne tri godine bez zatezne kamate – kaže Bojana Kuzeljević ispred Fondacije Ana i Vlade Divac.

Prijepolje je druga opština u Zlatiborskom okrugu, posle Čajetine, koja je osnovala fond za podsticaj poljoprivredne proizvodnje.

– Cilj konkursa je da se poljoprivrednici nauče da moraju nešto i da ulože, a ne samo da očekuju subvenciju. Praksa je pokazala, da onaj koji ulaže svoj dinar, višestruko to bolje ceni i poštuje, i raspolaže sa dobijenom opremom i mehanizacijom – smatra ispred poljoprivredne stručne službe Ifet Hamzić.

Namena konkursa je pružanje višegodišnje podrške poljoprivrednicima putem korišćenja finansijskih sredstava iz fonda koja obezbeđuju opština Prijepolje i Fondacija Ana i Vlade Divac. Bez obzira na činjenicu, što će morati da vrate tokom naredne tri godine 70% dobijenih sredstava, poljoprivrednici smatraju da je konkurs lepa prilika da dođu do nove opreme.

– Neophodna mi je sušara, sa pratećom opremom za proizvodnju griza od maline i kupine, koji bi kasnije prodavao za pravljenje voćnih jogurta. Radi se o deficitarnom proizvodu na našem tržištu – kaže poljoprivrednik iz okoline Prijepolja Mirsad Obućina.

Konkursom je planirana podrška poljoprivrednicima koji se bave proizvodnjom i preradom hrane. Ukupna raspoloživa sredstva po ovom konkursu su 2.850.000,00 dinara.

Povezano

Iz ove kategorije