Probajte ove proizvode iz Boturića, nećete se pokajati

Ilustracija: Danica i Željko Marić, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Danica i Željko Marić, foto: Svetlana Kovačević

Porodično gazdinsto Marić iz sela Boturića , kod Aleksandrovca, bavi se organskom  proizvodnjom  i preradom voća i povrća. U čemu je tajna uspešne proizvodnje saznali smo od Danice i Željka.

Danica je završila višu pedagošku školu, ali nikada nije radila u struci. Posvetila se deci, jer je ljubav prema deci za nju bila bitnija nego posao. Kasnije kada su deca porasla odlučila  je da se bavi voćarstvom i povrtarstvom  i kako kaže nije pogrešila.

Meštani ovog sela  uglavnom se bave proizvodnjom voća i povrća,  dok smo mi proizvodnju voća i povrća, pretvorili u preradu, priča nam  Danica i dodaje:  Imamo  oko 140 proizvoda, ponosni  smo na to. Mi smo petočlana porodica,muž,  troje dece i ja aktivo radimo i svi  živimo od toga. Proizvodimo paradajz, papriku, malinu, grozđe, kupinu, posedujemo svoju proizvodnju.

Svekrva i Danica, su spremale zimnicu i poklanjale. Videle su šansu da krenu i da prodaju i  tako je pre četiri godine i počelo. Otkupna cena šljive je bila mala, tako da nisu mogli da prežive od tog novca. Suprug radi u prosveti, tako da je Danica najviše uključena u proizvodnju, mada su tu i deca, ćerke i samo prave proizvode.

Naši domaćini spajaju tradiciju sa zahtevima modernog tržišta, tradicionalnim receptima pristupaju na nov način i dodaju nove prirodne sastojke, i tako stvaraju proizvode koji su našli put do kupca.

Pododica Marić, poseduje četiri hektara, proizvode, šljivu, malinu, kupinu,ribizlu,aroniju,višnju, trešnju, grožđe, ima svega sto je potrebno za preradu. Od povrća to je paprika, paradajz, kupus, karfiol, brokoli, luk, peršun.

Ajvar  prave  od domaćih sorti crvenih paprika, pečenih na tradicionalan način po recepturama naših baka. Kako se ukusi razlikuju, a naša želja je da zadovoljimo svačije nepce, u ponudi imamo dve varijante ajvara – blagi i ljuti, domaći kečapi, kompletna žimnica, pravimo džemove, slatka, matične sokove, gde ima samo sok od voća.

Kako ističe Danica za nju nema odmora, Tokom cele godine ona radi, odmor joj je za Božić i Novu godinu.

Zamrzava voće i povrće  i tako tokom cele godine pravi proizvodnje.

Najviše se traže džemovi, od vinogradarske breskve, šljive, kupine, maline,ribizle,  jer žene baš to i ne prave.

Danica i Željko su eksperimentisali i došli na ideju da naprave džem od ljute papričice, a i slatko.

“Odaću vam tajnu sastojaka ovog proizvoda. U proizod ide paprika, papričica, baza je jabukovo sirće i mala količina meda. Takođe imamo i slatko od ljubičice, slatko od obične livadske ljubičice koja prva stiže u proleće,ona je najlepša. To je u stvari lek, lek za pluća, za upalu krajnika, upalu  sinusa.

Ilustracija: Danica i Rada Bogojević,foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Danica i Rada Bogojević, foto: Svetlana Kovačević

Koristi se po kašičica ujutru i uveče i pomaže bolje od svakog sirupa,odgovorno stojim iza toga, kaže nam Danica.

„Naše tržiste za ove proizvode je sirom Srbije, pojavjujemo se na manifestacijama,upoznajemo ljude. Ljudi probaju proizvod zatim se jave obavezno. Postoji grupa “mali proizvodjaci srbije”,do kupaca dolazimo i preko ove grupe,preko preporuka. Svaki kvalitetan proizvod nađe svog kupca, priča nam Danica za kraj.

 

Povezano