Kada je pravo vreme za krečenje stabala

Krečenje stabala predstavlja  korisnu meru u voćarskoj proizvodnji koju voćari vrlo često primenjuju, ali vrlo često i u pogrešno vreme, na proleće kada nema nekog velikog efekta. Stabla voćaka ne treba krečiti ni u ranu jesen, jer će učestale jesenje kiše da speru kreč, pa efekat krečenja ne bi bio zadovoljavajući. Najpovoljnije vreme za krečenje voćaka je kraj jeseni i početak zime, kako bi se ublažio negativan uticaj smenjivanja viših dnevnih i nižih noćnih temperatura pred kretanje vegetacije.

U toku dana se dešava da temperature budu iznad nule i tada dolazi do zagrevanja stabla i kretanja sokova prema kruni i ostaju u delu stabla s južne i jugozapadne strane, gde je stablo najviše zagrejano. Kada u toku noći dodje do pada temperature ispod nule dolazi smrzavanja i pucanja kore na stablu.

Kako do ovih pojava ne bi došlo, preporučuje se krečenje stabala. Bela boja odbija sunčeve zrake, sprečava zagrevanje stabla i usporava, odlaže kretanje vegetacije. Vrlo je bitno napraviti dobru smešu za krečenje. Kreči se smešom kreča, kuhinjske soli i sumpora. Ovako napravljena smeša ima dezinfekciono dejstvo.
Takođe pojava smole je dosta retka na stablima na kojima je izvršeno krečenje. Posebno su osetljive mlade koštičave voćne vrste (šljiva, trešnja i kajsija), te na njima prvenstveno treba obavi krečenje.

Smeša za krečenje pravi se od: 5 kg gašenog kreča + 0,5 kg kuhinjske soli + 0,2 kg sumpora u prahu na 15–20 litara vode. Ova smesa se dovoljno razredi vodom i ostavi se 24h da odstoji uz povremeno mešanje.

Krečenje se može obaviti ručno i mašinski, atomizerom.

Prilikom ručnog krečenja vrši se krečenje debla i početak osnovnih grana. Voditi računa o gustini smeše kako ne bi došlo do brzog ispiranja.
Prskanje atomizerom je mnogo lakše i brže nego četkom, pogotovo kad su debla starija, kora hrapava pa je napor utrljati kreč na sve delove kore. Prilikom izvođenja mere na ovakav način potrebno je da smeša bude ređa. Prednost četke je u tome što jednim premazom možemo naneti gustu smešu kreča i dobiti veliku belinu, dok se kreč nanet atomizerom brže ispere.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

08.02.2024.

Kako trenutna temperatura utiče na voće

05.02.2024.

Savetovanje o proizvodnji voća

30.01.2024.

Kakav je izvoz bio prošle godine

23.01.2024.

Šta kažu stručnjaci o rezidbi

11.01.2024.

Pregled štetočina u zasadima tokom zimskog perioda

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca