Dragutin Kuzmanović: Povećava se broj subvencija

-Osnivač „Agrorazvoja valjevske doline“  je grad Valjevo, i mi imamo 3 osnovne delatnosti – upravljanje šuma grada Valjevo, upravljanje stočnim fondom grada Valjevo i svi podsticaji vezani za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Valjeva se odvijaju preko „Agrorazvoja valjevske doline“, priča nam  Dragutin Kuzmanović, direktor „Agrorazvoj valjevske doline“ Valjevo i dodaje:

„Od 2016. godine,  kada je osnovan „Agrorazvoj“, kada je budžet za podsticaj u poljoprivredi bio 8 miliona dinara, mi smo u 2022. dostili smo  do 75 miliona dinara, što se tiče podsticaja preko lokalne samouprave za naše poljoprivrednike. Jer imamo razne mere – to su kreditna podrška, regresi, mere ruralnog razvoja, gde najviše interesenata imamo u oblasti fizičkih investicija, sve ono što se tiče sadnog materijala, opreme za navodnjavanje, sve moguće mehanizacije, priključnih mašina, opreme u pčelarstvu…

Ilustracija: Bojan Bošković
Ilustracija: Bojan Bošković, Agrorazvoj

U 2021. godini smo imali preko 1.500 zahteva poljoprivrednika grada Valjeva aktivnog statusa poljoprivrednog gazdinstva koji su iskoristili pravo na podsticaj, imali kompletnu dokumentaciju i dobili sredstva od lokalne samouprave grada.

 

U svakodnevnoj komunikaciji sa našim poljoprivrednicima, izlaskom na teren, zaključeno je da naši poljorpivrednici imaju veliki problem sa tehničkom vodom. Mi ne može kao „Agrorazvoj“ preko subvencija za poljoprivredu da ljudima pomognemo da dobiju pijaću vodu i da im te probleme rešimo, ali možemo da im rešimo problem tehničke vode. To znači da će biti subvencije za iskop bunara. Još se traži model koji je najpovoljniji i najpošteniji, da se vidi koja su sela najugroženija. Postoje dve solucije, poljoprivredinci koji budu konkurisali i koji budu dobili subvencije, možda će oni u svojoj režiji tražiti vodu, donositi račune izvođača radova i onda im se to refundirati, ili će „Agrorazvoj“ raspisati javnu nabavku, gde će se javiti najpovoljniji izvođač radova i na osnovu rang liste koju budemo napravili će ići kod naših poljoprivrednika, ali ono što je najbitnije, jeste da će značajna sredstva biti izdvojena za ove subvencije“, rekao je Kuzmanović.

-Na Sajmu Agrobelgrade 2022  predstavljate svoj grad. Koji su to proizvodjači, čime se bave?

-Mi, u okviru svih tih programa podsticaja, imamo posebnu meru koja se zove posebni podsticaj, gde konkurišemo vezano za manifestacije vezane za grad Valjevo. Imamo ovčarsku izložbu u Pričeviću, vodili smo naše poljoprivrednka i izlagače na Sajam u Novi Sad, gde smo osvojili 9 medalja 2021. godine. Izmeđju ostalog, imamo i posete sajmovima. Ove godine, na poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i našeg ministra Branislava Nedimovića (ovom prilikom se zahvaljujemo na pozivu i na podršci), mi smo pozvali proizvodjače – imamo našeg porizodjača vina, prozvođača rakije , jednog proizvođača suvih šljiva, domaćinstvo-gazdinstvo Andrić koje proizvodi razne prerađevine od voća i povrća…

Trudimo se da pokrijemo manifestacije, kao što su sajmovi. Što se tiče sajma „Agrobelgrade 2022.“, svaka čast, vidi se da je dobra ideja. Nadamo se da će, pored Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, i ovaj u Beogradu da zaživi i da bude u rangu Sajma u Novom Sadu, pa i masovniji.

Najveće interesovanje prošle godine bilo je za kupovinu freza i plugova, kao i za umatičena grla.  kaže Kuzmanović.

Destilerija Mićić

Valjevski poljoprivrednici imaju i veliku pomoć od Poljoprivredne stručne službe Valjevo.
Valjevo je  područje Kolubarskog okruga koji čine ukupno šest opština i to: Valjevo, Lajkovac, Ub, Mionica, Ljig i Osečina. Površina Kolubarskog okruga iznosi 2474 km² sa 218 naseljenih mesta gde živi 186.607 stanovnika. Broj poljoprivrednih gazdinstava je 29846, koja raspolažu sa 170514 ha poljoprivrednih površina, od čega su 102731 ha oranice, 18390 ha voćnjaci, 25689 ha livade i 23274 ha pašnjaci.

Područje Kolubarskog okruga po svom geografskom i reljefnom položaju predstavlja vrlo povoljan teren za intenzivnu stočarsku i voćarsku proizvodnju. Tu se, pre svega, misli na proizvodnju kravljeg mleka i junećeg mesa, kao i proizvodnju jagodastog voća maline i kupine i koštićavog voća – šljive. U ovim proizvodnjama područje Kolubarskog okruga itekako je poznato.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

07.10.2023.

Ivana Popović:Ministarstvo se uspešno izborilo i suzbilo afričku kugu svinja

22.08.2023.

Uskoro Ovčarska izložba i Festivala jagnjećeg pečenja

04.08.2023.

ZORAN BOŽOVIĆ NOVI SRPSKI HARAMBAŠA

29.05.2023.

Na smederevcu nastaju svi sirevi

19.04.2023.

Izložba cveća u Valjevu

09.03.2023.

Zaštita zasada maline

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca