Brend o kome će tek da se priča

Snežana Savić, menadžer prodaje rakije Vrelo iz Ljubovije,
Snežana Savić, menadžer prodaje rakije Vrelo iz Ljubovije,

U nasleđe našem narodu ostavljeni su brojni običaji, različiti od jednog do drugog kraja ove brdovite zemlje, ali jedan koji se poštuje, gde god da ste na ovom prostoru, jeste da ne potcenite i ne odbijete domaću rakiju. Bistra, mirišljava, čista, od raznog voća spravljena po recepturama koje se prenose sa kolena na koleno, protkana tradicijom, jedinstvenim umećem, potpomognuta blagorodnošću zemlje, milinom sunca i ružom vetrova jedino je rakija iz Zapadne Srbije, priča nam Snežana Savić, menadžer prodaje rakije Vrelo iz Ljubovije, destilerije Destico MM.

Po njenim rečima ovo je nov brend, vrhunski proizvod,  i na tržištu poslednjih šest meseci. Destilerija je počela sa radom pre osam godina.

“Jedinstveni smo po tome što u našim rakijama nema šećera, osim u rakiji od dunje u koju stavljamo 0.7 posto šećera, i isključivo voćni kvasci i enzimi učestvuju u procesu vrenja, priča nam Snežana.

Destilerija Destico MM kapaciteta je 50.000 litara rakije godišnje, koja se proizvodi dvostrukom destilacijom. ​​Najpre na oko 30, a potom na 65 posto jačine. Rakija od šljiva i jabuka odležava u hrastovim buradima, a ostale rakije u prohromskim gde se vrši svođenje na željenu jačinu. Dobra rakija zahteva i adekvatno kupažiranje, hlađenje i filtraciju.

Upravo tu, u srcu ove Bogom dane lepote, nalazi se Ljubovija ili kako to meštani vole da kažu Azbukovica. Prostire se na površini od 356 kilometara kvadratnih, na kojima su po poslednjem popisu živela 17.232 Azbukovčana. Nad samom Ljubovijom nadvija se grebenski venac impresivne planine Bobija, sa najvišim vrhom Tornička Bobija na visini od 1.272 metra i vrhovima približne visine Oštra stena, Opaljena stena, Crni vrh, Rilo, Palež, Krušik… koje krasi bogatstvo biljnog i životinjskog sveta. Ono što daje posebnu draž su b​rojna netaknuta VRELA hladne pijaće vode čija izvorišta kriju najdublju tajnu kvalitetne rakije.

Destico MM destilerija od početka radi po HACCP sistemu bezbednosti koji nam omogućava da u svakoj fazi identifikujemo nedostatke u proizvodnji i eliminisemo rizike po kvalitet proizvoda.

Pri spravljanju komine koriste se plodovi voća u potpunoj tehnološkoj zrelosti. Poželjno je da bude što veća suva materija u voću. U zavisnosti koje voće je u pitanju, vrši se pasiranje ili mlevenje voća. Kajsija, šljiva, breskva i višnja se pasiraju, a jabuka, kruška i dunja melju na mlinu za usitnjavanje voća. Po potrebi vrši se pranje voća pre mlevenja, radi otklanjanja štetnih mikroorganizama, bakterija i divljih kvasaca.

Rakija od šljive

0.7l – 43% alc. Odležala u hrastovim buradima. Proizvedena od najboljih domaćih sorti šljive.

Benefit naše proizvodnje je zaokružena aromama slavonskog hrasta. Dobijena od studiozno odabranih plodova domaćih sorti šljive. Preporučujemo da je služite kao dižestiv rashlađenu na 18oC.

U svom asortimanu imaju i rakiju od dunje, jabuke, kruške, maline, kajsije.

U sklopu destilerije imaju turistički kompleks, imaju šaranski ribnjak, vidikovac od 20 m sa 5 etaža, bazan, saunu, muzej starina, degustacionu salu i smeštajni kapacitet. 

Po Snežaninin rečima imaju odličnu saradnju sa Zadružnim savezom Srbije, i ovim putem se zahvaljuje predsedniku Nikoli Mihailoviću.

 

Povezano

Iz ove kategorije

Patogen lista višnje

Pegavost lišća višnje je najznačajnji patogen lista u proizvodnji ove voćne vrste, i u proizvodnim