Španija jede više mesa od bilo koje druge zemlje u EU. Više od 1 kg mesa u proseku se konzumira nedeljno, što odgovara klanju 70 miliona stoke svake godine da bi se proizvelo 7,6 miliona tona mesa, za samo ovu zemlju.
Ljudi širom sveta pokušavaju da smanje potrošnju mesa, a jedan ministar u Španiji Alberto Garzon, promoviše biljnu ishranu velikom broju ljudi. Garson je u nedavnom intervjuu pozvao Špance da se preispitaju koliko mesa jedu, skrećući pažnju na uticaj koji proizvodnja životinja ima na životnu sredinu, ali i po njihovo zdravlje.
Ali njegovi apeli nisu dobro prošli kod njegovih španskih sugrađana. Besna reakcija proizvođača mesa primorala je ostatak vlade da se distancira od ovih komentara ministra za pitanja potrošača, prenosi Gardijan.
To bi moglo donekle dokazati Garsonovu tačku: iako mnogi ljudi u Španiji znaju da gasovi staklene bašte doprinose klimatskim promenama, oni to često „povezuju sa automobilima i transportom“, zanemarujući ulogu poljoprivrede.
Ovo je nije u izveštajima UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu da meso i mlečni proizvodi čine oko 14,5 odsto globalne emisije gasova staklene bašte.
Španija: Duga tradicija jedenja mesa
Španaci jedu više mesa od bilo koje druge zemlje EU, sa prosečno više od 1 kg mesa koja se konzumira nedeljno, što je jednako klanju 70 miliona stoke svake godine da bi se proizvelo 7,6 miliona tona mesa.
Jedenje mesa predstavlja veliki deo španske kulture, što možda objašnjava reakciju koju je Garson dobio nakon pokretanja svoje kampanje „Manje mesa, više života“ u julu, što je dovelo do oštrih odgovora ministara i šest udruženja za proizvodnju mesa.
Garson je od tada pojasnio da ne poziva Špance da u potpunosti prestanu da jedu meso, ali sugeriše da smanje unos i iz zdravstvenih i ekoloških razloga.
„Druge zemlje – poput Nemačke, Velike Britanije i Francuske – su daleko ispred nas u ovome. Ovo je prvi put u Španiji da je neko u vladi rekao ono što naučnici govore već duže vreme“, rekao je Garson.
Proizvodnja stoke utiče na emisiju štetnih gasova
Mediteranski region je posebno osetljiv na klimatske promene zbog brzog zagrevanja i manje količine padavina.
Povećana koncentracija gasova staklene bašte ubrzala je porast temperature u Španiji, pri čemu je stopa zagrevanja u zemlji porasla za kumulativnih 1,3 stepena Celzijusa za 60 godina, navodi se u izveštaju španske meteorološke agencije Aemet.
Tokom leta 2021. godine šumski požari izazvani ekstremnim temperaturama besneli su u različtim delovima Šapanije. Stotine stanovnika evakuisano je iz Avile u avgustu, a oko 1.054 ljudi evakuisano je iz letovališta Estepona i grada Benahavisa u septembru.