Zaštićena pirotska peglana

ilustracija; peglana kobasica, foto: Svetlana Kovačević
ilustracija; peglana kobasica, foto: Svetlana Kovačević

Pirotska peglana kobasica, treći je proizvod tog kraja kome je Zavod za intelektualnu svojinu dodelio oznaku geografskog porekla.  

Prvi proizvod sa oznakom geografskog porekla je pirotski ćilim, koji je zaštićen 2003. godine, a drugi pirotski kačavalj od kravljeg mleka, koji je potvrdu autentičnosti i zaštitu dobio 2013. godine.

Na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi je rečeno da su na ovaj način sačuvani receptura i proces proizvodnje pirotske peglane kobasice i stvorena  zakonska osnova za sprečavanje pokušaja kopiranja i prisvajanja proizvoda, kao i izmeštanja proizvodnje iz Pirota.

Proces zaštite počeo je pre nešto više od dve godine.

„Proizvod takvog kvaliteta, sa takvom tradicijom, zaista prevazilazi okvire Grada Pirota i ovaj proizvod je od značaja za državu Srbiju. Spada zasigurno u tri najkvalitetnija proizvoda koji se proizvode na teritoriji Srbije, a od sirovina koje potiču sa naših prostora. Reč je o visokokvalitetnom proizvodu koji je odavno zaslužio da dobije oznaku geografskog porekla“, rekla je direktorka Instituta za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu Vesna Djordjević.

Dodala je da tom zaštitom posao nije priveden kraju, već treba zaštitu uraditi i na medjunarodnom nivou.

Rukovodilac Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede, vodopprivrede i šumarstva Srbije Branislav Raketić rekao je da veliku zaslugu imaju proizvodjači i grad Pirot koji je pružio finansijsku i logističku podršku u dobijanju oznake geografskog porekla.

„Cela Srbija je čula za pirotsku peglanu kobasicu, ali postoji potencijal da to bude predmet zaštite i na nivou EU“, rekao je Raketić i najavio da će do kraja ove, ili početkom iduće godine biti podnet zahtev za registraciju.

Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić je rekao je da tradicionalni proizvodi peglana kobasica, ćilim i kačkavalj doprinose razvoju privrede i turizma Pirota.

„Prirodni potencijal koji mi imamo na Staroj planini jesu stočarstvo. Ovo je način kako možemo stočarstvo polako da vraćamo na Staru planinu. Lokalna ekonomija mora da iskoristi ovu priliku“, rekao je Colić.

Predsednik Udruženja proizvodjača pirotske peglane kobasice Marjan Savić rekao je da očekuje da će dobijanje sertifikata za proizvod sa oznakom geografskog porekla dati svim proizvodjačima mnogo koristi i mogućnosti prodaje i adekvatne cene.

„Zahvaljujem Upravi grada na naporima koje je uložila da se dobije rešenje i registruje oznaka geografskog porekla, kao i svim proizvodjačima peglane kobasice“, rekao je Savić.

Turistička organizacija Pirot već deset godina organizuje Sajam pirotske peglane kobasice, a zbog epidemije korona virusa poslednji sajam sa velikim brojem izlagača i posetilaca održan je 2020. godine.

Peglana kobasica pravi se jedino u pirotskom kraju tokom zime i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade. Suši se na promaji i svaki dan pegla flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca