Sajam pirotske peglane kobasice

Jedanaesto izdanje Sajma pirotske peglane kobasice biće održano 27. i 28. januara 2024. u Pirotu.

Svi posetioci ove manifestacije imaće priliku da uživaju u ovom autentičnom specijalitetu koji se pravi isključivo od kozijeg, ovčijeg, junećeg ili magarećeg mesa i potiče, kako se pretpostavlja, još iz doba Turaka.

Na manifestaciji će se predstaviti i veliki broj destilerija i vinarija iz čitavog regiona, kao i mlekare i drugi proizvođači sira i kačkavalja, ali i izlagači pirotskih suvenira i proizvoda domaće radinosti.

Gosti će moći da degustiraju i druge lokalne brendove i specijalitete pirotskog kraja: čuveni pirotski kačkavalj i beli sir, staroplaninsku trpezu, domaće organske proizvode i slično.

Ova vrsta kobasice je vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima, a pretpostavlja se da potiče još iz doba Turaka.

Za spravljanje peglane kobasice najčešće se koriste pažljivo odabrani komadi kozijeg, ovčijeg i junećeg mesa, odnosno „posne“ vrste mesa, a za mnoge je najbolje magareće meso.

Kako se navodi, nikako se ne koristi svinjsko meso iz dva razloga: prvi – jer se lako i brzo kvari, a drugi je vezan za poreklo iz turskog doba, odnosno pogodovanje za ishranu muslimana.

Meso se odvaja od svih žila, masnoća, loja i drugih neželjenih primesa, melje se i umešava sa začinima.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

05.12.2023.

U kakvom su stanju usevi ozimih strnih žita u Pirotskom kraju

15.02.2023.

Sa farme Lazarević vrhunski ovčji proizvodi

11.01.2023.

Sajam pirotske peglane kobasice

04.10.2022.

Sirevi manastira Sukovo: Čuvamo našu tradiciju i opstanak našeg “doma”

20.07.2022.

Poljoprivrednicima isplaćeno preko 28 miliona dinara

05.04.2022.

Zaštićena pirotska peglana

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca