Nova Gvineja krasi vrtove i balkone

Cveće Nova Gvineja, latinski naziv ( Impatiens New Guinea ), kako samo ime kaže poreklom sa Nove Gvineje. Cveće Nova Gvineja ima veoma krupne cvetove i lepo prošarano lišće, od bronzanozelenih sa crvenim žilama do zeleno žutih nijansi. Dostiže visinu od 20 do 40 cm, a cvetovi su pljosnati sa po pet latica. Listovi su zeleni ili crvenkastih boja, dugi i zašiljeni.

Nova gvineja ne voli direktno sunce, pa ukoliko se gaji na otvorenom prostoru treba joj odabrati polusenovito mesto. Ukoliko se gaji kao sobna biljka, treba birati mesto bliže prozoru jer joj je potrebno dosta svetla. Pored sunca, izuzetno joj smeta promaja. Najviše joj odgovara temperatura od 18 do 25 stepeni.

Zaliva se redovno, ali ne preterano i dobro je prvo sačekati da se zemlja prosuši. Zaliva se odozgo, pravo u zemlju. Višak vode može da utiče da listovi požute i da ošteti koren. Samo dva grama vodorastvorivog đubriva treba staviti u litar vode, a zimi je dovoljan i jedan gram. Ne treba preterivati ni sa gnojivom jer je osetljiva, pa je bolje samo je zalivati nego “ubiti” biljku.

Čim u proleće počnu topli dani, nova gvineja može da se iznese na balkon, ali u senovito mesto, bez obzira na to što sunce tada možda nije mnogo jako.

Ova izuzetno atraktivna biljka krasice vaše saksije od aprila do oktobra meseca.

Povezano